Hentikan Usaha Gugat Kestabilan – WADAH

Oleh Dato Hj Ahmad Azam Abd Rahman, Presiden Wadah Pencerdasan Umat (WADAH)

Advertisements

Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) mengajak rakyat Malaysia khususnya khalayak politik di negara ini agar menghentikan sebarang usaha menjatuhkan kerajaan sedia ada sepertimana yang telah disuarakan menerusi titah DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.

Laporan media arus perdana telah memetik titah baginda yang menyifatkan bahawa *”rakyat telah menaruh harapan tinggi dalam PRU15 lalu dan telah memberi undi mereka kepada 222 wakil rakyat untuk mengembalikan kestabilan politik negara.”* Namun keadaan di mana wujudnya gerakan yang *”cuba menggagalkan kestabilan yang sedang dibina … adalah tidak sihat untuk semua lapisan negara kita baik dari segi sosial, ekonomi* mahupun kedudukan kita di peringkat antarabangsa.”

Kerajaan Perpaduan telahpun dibentuk, dan telahpun diperkenankan oleh Majlis Raja-Raja Melayu dengan mandat yang diberikan kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-10. Parlimen telahpun bersidang, undi majoriti terhadap Perdana Menteri sudahpun diabsahkan di Dewan Rakyat, manakala Belanjawan 2023 juga telah diluluskan. Sejak awal penubuhannya Kerajaan Perpaduan sudahpun memulakan langkah memulihkan ekonomi negara, menstabilkan politik nasional dan memantapkan integrasi negara ke dalam arus ekonomi antarabangsa.

Berdasarkan perkembangan awal yang positif inilah, *maka WADAH menganjurkan rakyat Malaysia agar terus mendokong usaha dan aspirasi Kerajaan Perpaduan dalam tumpuan pemulihan ini, selaras dengan anjuran DYMM Sultan Johor*. Titah baginda lagi, “… Ekonomi perlu dipulihkan, kesejahteraan dan kemakmuran negara mesti diutamakan.”

Gagasan *Malaysia Madani* adalah tonggak awal untuk memantapkan proses reformasi memulihkan institusi-institusi penting negara bagi membina kemakmuran rakyat dan mengembalikan negara kepada trajektori pembangunan yang jauh lebih unggul dan bermakna.

Usaha-usaha inilah yang wajar didokong semua pihak, dengan gandingan mantap setiap lapisan masyarakat, dengan kerjasama erat Kerajaan Perpaduan dan Kerajaan-Kerajaan Negeri, antara mereka yang memimpin dan yang terpimpin, termasuk juga kepimpinan Pembangkang.

Kerana itulah WADAH ingin *mengajak sekelian rakyat agar tidak lagi mendokong mana-mana khalayak yang masih ingin meneruskan sebarang agenda politik lama, politik dendam kesumat, politik taksub perkauman, politik fitnah dan politik toksik!*

WADAH berharap dan percaya bahawa seluruh rakyat Malaysia akan menjunjung titah DYMM Sultan Johor demi kesejahteraan negara yang tercinta.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles