Salleh persoal peranan pembangkang di sebalik prestasi lemah ringgit Msia

KOTA KINABALU: Seorang bekas menteri persekutuan mempersoalkan pendirian presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin terhadap peranan pembangkang dalam isu ekonomi.

Advertisements

Menurut laporan FMT, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata Muhyiddin seolah-olah percaya bahawa adalah tanggungjawab perdana menteri untuk memperbaiki dan memulihkan ekonomi, manakala pembangkang pula bertanggungjawab mensabotaj dan melemahkannya.

Salleh juga menegaskan bahawa Muhyiddin berpendirian bahawa jika perdana menteri gagal memperbaiki ekonomi, beliau harus dipersalahkan, tetapi pembangkang tidak seharusnya bertanggungjawab atas peranan mensabotajnya.

Sebaliknya, Muhyiddin, yang juga pengerusi Perikatan Nasional, mengaitkan kemerosotan ringgit kepada paras terendah dalam tempoh 26 tahun dengan menghakis keyakinan terhadap kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebagai respons kepada kenyataan Salleh yang juga bekas ketua Menteri Sabah sebelum ini, timbalan presiden Bersatu Ahmad Faizal Azumu juga menyalahkan Anwar atas prestasi lemah ringgit.

Sehingga Selasa lepas, ringgit telah menyusut lebih 4% pada 2024, mencapai paras paling lemah sejak 1998 pada 4.7965 berbanding dolar.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles