SESB, Ecos bekerjasamw pastikan projek bekalan elektrik di Kota Belud dipercepatkan

KOTA KINABALU- Sabah Electrcity Sdn Bhd (SESB) sedang bekerjasama dengan Energy Commission of Sabah (Ecos) untuk memastikan bekalan elektrik di beberapa buah kampung di Kota Belud dapat diberikan kepada penduduk kampung.

Advertisements

Ketua Pegawai Eksekutif, Ir.Ts. Mohd Yaakob Hj Jaafar berkata, kemudahan bekalan elektrik yang disalurkan ke 19 kampung berkenaan adalah di bawah projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB) di bawah kuasa Kementerian Kemajuan Luar Bandar & Wilayah (KLPBW).

Menurut beliau, SESB menjangkakan kesemua kampung yang terlibat dengan projek itu akan mendapat bekalan elektrik pada Mac, 2024 ini.

“SESB sedang bekerjasama sepenuhnya bersama Ecos untuk memantau progres dan status projek berkenaan yang kini 95 peratus telah siap,” katanya dalam satu kenyataan media.

Kampung-kampung yang terlibat adalah Kg Bukid Kembura, Kg Gaur, Kg Pinolobu, Kg Takulung, Kg Lumpios, Kg Lasau Minunsud, Kg Botung, Kg Sogoh, Kg Tengkurus, Kg Gondukut, Kg Lahanas, Kg Taginambur Jaya, Kg Tamalang, Kg Bukit Bendera, Kg Tororobo Tuguson, Kg Talungan, Kg Teguson, Kg Nahaba dan Kg Toburon.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles