Anak Negeri tuntut penjelasan projek terbengkalai Masjid Daerah Ranau

RANAU: Parti Kerjasama Anak Negeri (Anak Negeri) menuntut penjelasan segera daripada pihak berkuasa khususnya pemimpin GRS tempatan di Daerah Ranau, JKR Ranau dan JHEINS mengapa pembinaan Masjid Daerah Ranau bernilai RM11 juta yang bermula pada 13 Dis 2017 dan sepatutnya siap 5 tahun lepas pada 12 Jun 2019 masih belum siap sehingga hari ini setelah 7 tahun menunggu.

Advertisements

Mengulas kenyataan Ketua Menteri Sabah DSP Hajiji Noor baru-baru ini yang mengancam tindakan terhadap kontraktor ingkar yang gagal menyiapkan projek Masjid Daerah Ranau, Presidennya Datuk Henrynus Amin berkata beliau hairan mengapa projek itu gagal atau tidak disiapkan pada awalnya dan kini nampaknya telah ditinggalkan atau mungkin ditangguhkan selama-lamanya.

Katanya, beliau terkilan dengan sikap berdiam diri dan tidak bertindak YB tempatan yang telah dipilih oleh rakyat, dan yang telah diletakkan dalam jawatan mereka oleh rakyat, dan sepatutnya mewakili rakyat untuk menjaga kepentingan mereka.

“Mereka berdiam diri, atau lebih tepatnya tiada tindakan terhadap projek terbengkalai itu sama sekali tidak boleh diterima.

“Mereka sepatutnya bersuara atau bertindak atas perkara yang berkepentingan awam, tetapi malangnya pertanyaan orang ramai mengenai projek Masjid Ranau yang tertangguh atau terbengkalai itu telah disambut dengan suara senyap yang tidak kedengaran”

Beliau berkata, pengguna masjid Ranau yang terjejas pastinya telah memberi peluang kepada agensi pelaksana untuk menjelaskan kedudukan mereka melalui saluran tidak rasmi.

“Tetapi sebaliknya mereka menerima respon yang senyap.”

“Apabila Ketua Menteri Sabah marah dengan kelewatan projek itu dan memberi amaran bahawa tindakan akan diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab, barulah isu tersebut kini keluar dari almari.”

Henrynus berkata Anak Negeri menolak dakwaan pihak tertentu yang menyalahkan bekas bekas Ketua Menteri Besar sebagai dalang kelewatan projek tersebut.

“Tanggungjawab mesti diletakkan kepada kepimpinan semasa yang memegang jawatan di daerah Ranau kerana tidak bertindak ke atas projek tersebut yang telah tertangguh atau terbengkalai.” katanya dalam satu kenyataan

“Sebagai pemimpin yang dipilih, YB tempatan harus bersuara untuk menjaga kepentingan rakyat. Sikap berdiam diri dan tidak bertindak mereka hanya boleh ditafsirkan sebagai tidak mengambil berat tentang nasib rakyat atau mungkin mereka hanya mahu menjaga kepentingan kontraktor.”

Sehubungan itu, Henrynus mengingatkan rakyat Ranau betapa pentingnya suara pembangkang untuk meneliti, menyoal dan mengkritik pemimpin tempatan yang gagal melaksanakan projek yang diharapkan rakyat dapat.

Beliau berkata Parti Kerjasama Anak Negeri adalah satu-satunya parti politik pembangkang tempatan yang walaupun tidak mempunyai pemimpin yang dipilih buat masa ini, namun ia terus menangani isu tempatan dan nasional untuk kepentingan rakyat di Sabah.

Sementara itu, Henrynus menyifatkan kenyataan Ketua Menteri atau khususnya ugutannya untuk bertindak terhadap kontraktor yang ingkar itu sebagai terlewat sedikit selepas tertangguh selama 5 tahun.

Beliau berkata kini komen berterusan Ketua Menteri mengenai GLC yang gagal, projek yang gagal dan lain-lain masalah hanya menunjukkan kerajaan GRS mungkin bercadang untuk membubarkan DUN awal bagi mengadakan pilihan raya umum negeri seawal April 2024.

Beliau berkata Anak Negeri tidak akan membiarkan masalah rakyat berkaitan Masjid Daerah Ranau yang terbiar itu dilupakan dan tertimbus dalam pasir.

Beliau berkata dengan sokongan dan restu rakyat di Sabah, dan Ranau khususnya, Parti Kerjasama Anak Negeri akan terus bersuara, mengenal pasti, menyuarakan dan mengetengahkan isu-isu bagi memastikan akauntabiliti pemimpin dan jabatan serta agensi pelaksana.

Buat masa ini, apa yang paling penting, katanya, ialah YB tempatan, JKR Ranau atau JHEINS mesti bertanggungjawab, dan mesti menjelaskan mengapa kelewatan itu, dan apakah tindakan yang telah mereka ambil untuk membetulkan keadaan?

“Orang ramai di Ranau ingin tahu apakah tindakan yang telah diambil terhadap kontraktor yang ingkar?”

“Adakah ancaman tindakan oleh Ketua Menteri hanya sekadar menghiasi tingkap?”

Beliau berkata, persoalan serius perlu ditanya, sama ada kontraktor yang dilantik itu tidak cekap dari segi teknikal atau kewangan.

“Adakah kontraktor membida terlalu rendah, di bawah bajet dan kini tidak dapat menyelesaikan kerja?”

“Adakah terdapat kos tersembunyi atau unsur rasuah yang mungkin menjelaskan mengapa projek itu ditangguhkan, terbengkalai dan tidak disiapkan?” tanya beliau.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles