KD Paus Bantu Rakyat Malaysia Hanyut Di Perairan Sibutu Filipina Kembali Ke Pangkuan Keluarga

Kenyataan Media Bahagian Komunikasi Strategik Markas Wilayah Laut 2 Sandakan, Sabah

Advertisements

SANDAKAN: Bilik Operasi Markas Wilayah Laut 2 (MAWILLA 2) telah menerima maklumat dari Maritime Rescue Sub-Centre (MRSC) Kota Kinabalu memaklumkan Kapal Dagang TOMINI DYNASTY telah menjumpai 11 orang warganegara Malaysia di Perairan Sibutu, Filipina.

Berdasarkan maklumat yang diterima, bot yang dinaiki 11 mangsa telah terbalik akibat cuaca buruk.

Seterusnya, Kapal Diraja PAUS (KD PAUS) telah diatur gerak memandangkan kapal dalam penugasan OPERASI PASIR SELATAN di sekitar Perairan Tanjung Labian untuk melaksanakan pertemuan bersama Kapal Dagang TOMINI DYNASTY di posisi sekitar 8 batu nautika Selatan Tanjung Labian bagi mengambil kesemua mangsa yang terlibat.

Mangsa yang dikenali sebagai Siti Naun binti Osman, 25 Tahun memaklumkan beliau bersama 10 lagi mangsa (5 wanita, 2 lelaki dan 3 kanak-kanak) dalam perjalanan dari Tawau menuju ke Semporna pada sebelah malam 29 Mac 2023, Namun bot yang dinaiki mereka telah terbalik dipukul ombak yang kuat.

Mangsa terpaksa bertahan selama tiga hari dengan hanya duduk di atas bot yang terbalik bagi menyelamatkan diri mereka.
KD PAUS telah membawa mangsa ke Pulau Tambisan dan di serahkan kepada Pasukan Polis Marin Lahad Datu untuk tindakan selanjutnya.

KD PAUS kemudian meneruskan perjalanan kembali ke Tambatan Pangkalan Sandakan selesai urusan merujuk mangsa kepada Pasukan Polis Marin Lahad Datu.

Pihak Tentera Laut Diraja Malaysia mengingatkan kepada orang ramai agar sentiasa peka dengan keselamatan diri, penumpang dan harta benda semasa berada di laut bagi mengelakkan insiden yang tidak diingini berlaku.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles