ESSCOM Rai Hari Ulamg Tahun Penubuhan Ke-10

LAHAD DATU: Hari Ulang Tahun Ke-10 (HUT10) penubuhan Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) diraikan dengan Upacara Perbarisan oleh warga ESSCOM yang berhimpun di Dewan Markas Pangkalan Polis Marin, Lahad Datu.

Advertisements

Dihadiri seramai 136 orang pegawai kanan anggota keselamatan pelbagai pangkat dari ketiga-tiga perkhidmatan utama ESSCOM iaitu Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Angkatan Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menyertai perbarisan tersebut, serta warga awam ESSCOM.

Perbarisan yang terdiri daripada tiga kontinjen itu diketuai oleh Kept (M) Mohd Rizal bin Hishamuddin, Asisten Ketua Staf Bahagian Operasi Laut, manakala bacaan doa dipimpin oleh Pegawai Waran II Badrul Hisham bin Hj Mohamed Sudin dari Bahagian Tadbir dan Logistik serta lafaz ikrar perkhidmatan awam diketuai oleh Mohd. Affendi bin Md. Salleh dari Bahagian Awam ESSCOM.

Komander Eastern Command (KEC), YDH DCP Datuk Hamzah bin Haji Ahmad hadir ke acara ini dan menerima Tabik Hormat serta menyampaikan amanat kepada seluruh warga ESSCOM.

Penubuhan ESSCOM pada 1 April 2013 adalah demi memastikan kedaulatan negara serta kesejahteraan hidup masyarakat khasnya di pantai Timur Sabah sentiasa terpelihara, susulan insiden pencerobohan Tanduo.

ESSCOM diberikan tanggungjawab melindungi keselamatan Zon Selamat Sabah Timur (ESS Zone) daripada sebarang bentuk ancaman keselamatan termasuk di kawasan perbatasan dan perairan pantai Timur Sabah.

Terdahulu, Majlis Bacaan Yassin, Tahlil dan Ihya Ramadan telah diadakan pada 30 Mac diikuti Program ‘Back To School’ ESSCOM di ESS Zone dan majlis Solat Jumaat di Masjid Ar-Raudhah serta bacaan teks khutbah Jumaat yang menekankan aspek tanggungjawab masyarakat untuk bersama-sama pasukan keselamatan memelihara keamanan dan ketenteraman awam di pantai Timur Sabah.

Turut hadir Timbalan Komander Eastern Command, Brigadier Jeneral Johari bin Ismail, Ketua-ketua Staf, pengarah bahagian dan pegawai kanan ESSCOM.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles