ISWAMI perkukuh hubungan media, wartawan Indonesia dan Malaysia

HARI PERS: Rombongan media Malaysia bergambar sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta, Jakarta semalam.

Advertisements

JAKARTA: Hubungan antara media dan sesama wartawan di Indonesia dan Malaysia kini bertambah kukuh menerusi jalinan kerjasama erat Ikatan Setiakawan Wartawan Indonesia-Malaysia (ISWAMI).

Ketua Pengarang Utusan Borneo Sabah, Datuk Lichong Angkui, berkata hal ini menjadi nyata lantaran wujudnya hubungan akrab antara ISWAMI Indonesia dan Malaysia yang kini disuburkan lagi pada era digitalisasi.

“Menerusi ISWAMI, hubungan antara organisasi media di Indonesia dan Malaysia semakin dekat, apatah lagi kedua-dua negara seumpun ini mempunyai banyak persamaan.

“Bermula dengan hubungan antara ketua pengarang (pamred), kini jalinan itu diperluaskan ke peringkat wartawan kedua-dua negara pula,” katanya setiba di sini semalam bagi menghadiri program Jejak Serumpun ISWAMI sempena Pilihan Raya Presiden Indonesia 2024 dan Hari Pers Nasional (HPN) Indonesia, selama tiga hari sehingga Rabu.

Delegasi media Malaysia diketuai oleh Presiden ISWAMI Malaysia, Ashwad Ismail.

Isnin lepas, ISWAMI Malaysia menggerakkan sekumpulan 15 wartawan Malaysia bagi menyertai program sama, termasuk menghadiri pelbagai dialog berkaitan pembangunan serta kemajuan Indonesia.

Dialog dan pertemuan itu bertujuan membina keakraban dalam kalangan wartawan kedua-dua negara.

Lichong yang juga Ahli Majlis Pentadbir ISWAMI Malaysia mengakui ISWAMI antara platform yang banyak memainkan peranan penting kedua-dua negara.

“Ini adalah wadah interaksi dan komunikasi berkesan dalam meleraikan banyak hal yang melibatkan kepentingan dua hala Indonesia-Malaysia.

“Daripada isu-isu sosial, migran dan hak asasi sehingga pada soal ekonomi dan geopolitik dapat dijernihkan menerusi ISWAMI sebelum keadannya menjadi keruh,” katanya.

Beliau menghargai dukungan pemerintah kedua-dua negara kepada usaha ISWAMI seperti diterjemahkan menerusi sokongan kepada penganjuran HPN Indonesia dan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) Malaysia.

ISWAMI ditubuhkan pada 2005 untuk merapatkan hubungan antara kedua-dua negara, selepas kemunculan pelbagai isu termasuk tuntutan pemilikan bertindih Ambalat, sempadan dan buruh.

Antara pengasas dan penerajunya di Malaysia terdiri daripada Tan Sri Johan Jaaffar, Datuk Zakaria Abdul Wahab, Datuk Zulkefli Salleh, Datuk Zulkifli Hamzah dan Datuk Mokhtar Hussain.

Manakala dari Indonesia, pendirinya termasuk Tarman Azzam, Syaiful Hadi, Syamsuddin Ch. Haesy, Ilham Bintang dan Asro.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles