Kerajaan Persekutuan perlu hormati, laksanakan perlembagaan di bawah artikel 153 – Khairul Firdaus

KOTA KINABALU: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Sabah sependapat dengan pandangan tegas oleh pakar perlembagaan Datuk Shad Sallem Faruqi berkenaan dengan artikel 153 Perlembagaan Persekutuan yang berkait dengan hak-hak negeri dan rakyat Sabah yang seakan-akan tidak dihormati oleh Kerajaan Persekutuan sejak sekian lama.

Advertisements

Peratus representasi Wakil-wakil Rakyat (Ahli Parlimen) di Sabah dan Sarawak yang hanya 25 peratus daripada keseluruhan kerusi-kerusi Parlimen di Malaysia , dengan jelas dan nyata telah melanggar perlembagaan di bawah artikel 153, wajib dihormati dan dilaksanakan demi masa depan yang lebih baik oleh rakyat Sabah dan Sarawak

Dengan kegagalan menghormati perjanjian yang telah dipersetujui sebelum terbentuknya Malaysia adalah antara salah satu faktor kenapa negeri Sabah masih jauh ketinggalan dari segi pembangunan dan sosio ekonomi masyarakat

Dari segi penggubalan dasar pula, apabila berlaku representasi yang tidak seimbang, maka banyak perkara yang tidak bersesuaian dengan Sabah dan Sarawak telah diluluskan di Parlimen tanpa mengira sentimen rakyat kedua-dua negeri ini.

Besar harapan rakyat Sabah supaya setiap perlembagaan dan artikel-artikel ini dapat dihormati dan dilaksanakan demi kelangsungan rakyat negeri Sabah.

Pemimpin pemimpin terdahulu seperti Allahyarham Tun Mustapha dan Allahyarham Tun Fuad Stephen yang bersusah payah berjuang untuk kemerdekaan dan kebebasan negeri Sabah dengan memastikan setiap sudut hak-hak negeri Sabah yang termaktub dengan terperinci di bawah Perlembagaan Malaysia harus dihidupkan semula di atas semangat Negara Malaysia.

Di bawah kepimpinan Yang Amat Berhormat Datuk Seri Panglima Hajiji bin Haji Noor serta dibantu oleh Yang Berhormat Datuk Seri Panglima Bung Mokthar Radin dan Yang Berhormat Datuk Seri Panglima Dr.Jefrrey Kitingan, pastinya perjuangan ini tidak akan disia- siakan. Atas prinsip ini, dengan jelas Gabungan Rakyat Sabah (GRS) harus di perkasakan dan dipertahankan dengan apa jua kos sekalipun.

Khairul Firdaus Akbar Khan,
Ketua Penerangan Bersatu Sabah

Related Articles

253FansLike

Latest Articles