Sabah Perlu Perhebatkan Usaha Tarik Pelaburan – Salleh

KOTA KINABALU: Pelaburan seharusnya menjadi pemacu pertumbuhan baharu bagi Sabah, kata Pengerusi Kumpulan Qhazanah Sabah Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.

Advertisements

Menurutnya ia penting memandangkan Sabah tidak menerima jumlah pelaburan yang besar selama beberapa tahun.

“Sejak 40 tahun lalu, berdasarkan laporan jumlah pelaburan yang diluluskan oleh MIDA di Sabah, dalam kebanyakan tahun tersebut jumlah pelaburan adalah kurang daripada satu bilion.

“Negeri lain seperti Selangor dan Pulau Pinang pula menerima lebih satu bilion setahun tanpa gagal sepanjang tahun. Pelaburan mungkin datang dalam pelbagai bentuk dan sektor atau subsektor iaitu daripada pembuatan hinggalah pelancongan,” katanya.

Sambil berkongsi pandangan pada Sidang Kemuncak Perniagaan Dan Ekonomi Antarabangsa Sabah (SIBES), di sini hari ini, Salleh berkata Sabah kini wajar memberi tumpuan kepada usaha menarik pelaburan berkualiti tinggi daripada syarikat asing dan domestik melalui pelbagai strategi pelaburan dan inisiatif di tengah-tengah pandemik Covid-19.

Ke arah itu, bekas Ketua Menteri Sabah itu berkata kerajaan negeri perlu memikirkan secara serius untuk menarik pelaburan dari negara lain dan Semenanjung Malaysia.

“Tumpuan harus diberikan kepada usaha memperluaskan aktiviti hiliran dalam sektor pembuatan, menggalakkan pemindahan semula kilang dan kilang pembuatan dari Semenanjung Malaysia dan negara lain.

“Jika kita boleh melakukan ini, saya percaya jurang itu boleh dikurangkan dengan ketara,” katanya.

Sambil menggariskan pendekatan baharu bagi meningkatkan pelaburan di negeri ini, Salleh berkata beberapa perkara perlu diberi perhatian termasuk tempoh kelulusan pelaburan yang haruskan dikurangkan dan prosesnya dipermudahkan.

“Terdapat keperluan serius untuk memudahkan pelaburan, melihat kelemahan yang ada sekarang dan menambahbaik lagi proses kerja sedia ada.

“Sebagai contoh, masa pemprosesan dan pemprosesan permohonan yang perlu melalui peringkat tertentu seperti Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) atau Penilaian Kesan Alam Sekitar Terperinci (DEIA) untuk jenis pelaburan tertentu, penukaran tanah, birokrasi dalam kerajaan atau pihak berkuasa tempatan mungkin boleh dipendekkan. Dengan ini proses itu dapat dipercepatkan,” katanya.

Salleh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Usukan berkata beliau juga telah membangkitkan isu yang sama di sidang DUN sebelum ini dan “cadangan itu turut diberi perhatian oleh Ketua Menteri Sabah.

“Ada kalanya, kita perlu cukup tegas dan pantas dalam membuat keputusan untuk meraih faedah pelaburan seperti mewujudkan lebih banyak pekerjaan,” katanya.

Salleh berpendapat kos menjalankan perniagaan, pentadbiran pelaburan atau kos lain perlu diturunkan dengan ketara.

“Sebagai contoh, kita mesti mengurangkan kos sewa/pajakan tanah dan lain-lain di taman perindustrian kerana ia juga salah satu cara yang boleh menarik pelabur,” katanya.

Beliau turut menekankan pentingnya melaksanakan promosi pelaburan yang agresif, melonggarkan peraturan atau dasar melibatkan imigresen, bidang keutamaan pelaburan dan memperkenalkan insentif bagi pemindahan kilang terutamanya dari Semenanjung Malaysia, selain meningkatkan infrastruktur asas.

“Selain itu, amat penting juga meneroka peluang pelaburan baharu melangkaui tiga sektor utama iaitu pertanian, industri dan pelancongan.

“Secara realistik, pada ketika ini, pelancongan mungkin mengambil sedikit masa sebelum keadaan kembali normal, tetapi pelaburan untuk pasaran pelancongan mewah atau pasaran mewah boleh dipertimbangkan,” katanya.

Salleh turut menekankan perlunya memberi fokus kepada pelaburan yang lebih praktikal untuk direalisasikan.

Ini termasuk pelaburan yang melibatkan pembangunan infrastruktur, projek perumahan, bandar pintar di lokasi strategik, bandar sempadan di Serudong, penswastaan ​​air, dan banyak lagi kawasan berpotensi seperti yang disebut dalam Rancangan Pembangunan 5 tahun Sabah Maju Jaya, katanya.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles