RUU Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam Perlu Ambil Kira Sensitiviti Agama Lain – KDCA

KOTA KINABALU: Penggubalan Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam perlu mengambil kira sensitiviti agama lain, kata Majlis Belia Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA).

Advertisements

Pengerusinya, Steve Johnny Mositun turut berpandangan kerajaan tidak seharusnya “memulakan isu baharu, terutama dalam keadaan semasa.”

“Lebih baik sekiranya kerajaan sekarang berfikir cara untuk mengekalkan keharmonian Keluarga Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama,” katanya dalam satu kenyataan, pada Selasa.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary, dilaporkan sebagai berkata pada Selasa, RUU Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam adalah antara empat akta baharu yang digubal untuk memperkasa perundangan syariah.

Marzuk dipetik sebagai berkata, RUU bersabit pengembangan agama bukan Islam itu adalah sebahagian daripada Pelan Pemerkasaan Undang-Undang Syariah selama lima tahun (2020-2025).

Dalam pelan pemerkasaan ini, katanya, kerajaan bercadang menggubal 11 undang-undang Syarikah utama – termasuk penggubalan undang-undang baharu dan pindaan undang-undang sedia ada, dan lapan undang-undang Syariah subsidiari.

Steve bertegas menyatakan selama ini, penduduk Malaysia, khususnya di Sabah boleh hidup harmoni tanpa mengira agama.

“Dan dalam kebanyakan keluarga di Sabah, tidak menghairankan jika ada ahli keluarga yang tinggal sebumbung walaupun berbeza agama…dan ini tidak menjadi masalah bagi kami di Sabah.

“Kita sedar agama Islam adalah agama Persekutuan dan mereka harus memartabatkannya, namun, langkah drastik seperti ini bukanlah sesuatu yang bijak pada masa ini.

“Ini adalah isu sensitif, terutama bagi kami di Sabah yang sudah hidup dalam harmoni dengan perpaduan yang kuat dan pengamalan kebebasan beragama.

“Saya rasakan jiran kami di Sarawak juga sependapat dengan kami.

“Perlu diingatkan, Sabah dan Sarawak adalah rakan kongsi yang membentuk Malaysia dan hal berkaitan kebebasan beragama adalah salah satu perkara yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan telah dipersetujui,” katanya.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles