Albert Bingkasan Lepaskan Jawatan Ketua Penerangan UPKO

KOTA KINABALU: Albert Bingkasan telah melepaskan jawatan sebagai Ketua Penerangan Pertubuhan Kinabalu Progesif Bersatu (UPKO) bagi memberi laluan kepada pemimpin lain menggalas tugas itu.

Advertisements

Beliau menyerahkan surat perletakan jawatan itu kepada Setiausaha Agung parti, Nelson W.Angang dengan salinan kepada Presiden Datuk Seri Wilfred Madius Tangau dan Timbalan Presiden Senator Datuk Donald Mojuntin pada 12 April lepas.

“Pilihan raya negeri Sabah (PRN Sabah) pada September 2020 adalah antara titik hitam dalam kembara saya di gelanggang politik.
“Saya telah memikul tugasan dan melakukan sehabis baik dan yang termampu sebagai ketua penerangan, namun, nyatanya titik peluh itu gagal membantu parti. UPKO kalah 11 daripada 12 kerusi Dewan Undangan Negeri yang ditandingi.
“Justeru, atas rasa rendah hati saya mengundur diri untuk memberikan ruang dan peluang kepada pemimpin lain merajui bahagian penerangan parti,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Albert berkata, peletakan jawatan itu tidak diumumkan tiga bulan lalu kerana beliau masih meletak kepercayaan terhadap UPKO dan beliau masih kekal sebagai ahli UPKO.

Sejak 2001 hingga 2020, Albert, yang juga bekas wartawan, pernah memegang beberapa jawatan dalam kerajaan termasuk Setiausaha Akhbar kepada Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Bernard Dompok; Setiausaha Sulit Kanan kepada Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau; dan Setiausaha Politik kepada Timbalan Ketua Menteri Sabah merangkap Menteri Perindustrian and Perdagangan Sabah, Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles