Kos sara hidup semakin meningkat selepas subsidi ayam dihapuskan – David Chan

KOTA KINABALU: Persatuan Pengguna Bijak Pantai Barat Sabah David Chan berkata selepas sebulan kerajaan Perpaduan menghapuskan subsidi ayam dan telur kos sara hidup di Sabah semakin naik 30%.

Advertisements

Beliau berkata Sabah sentiasa terpinggir kerana sifat geologi, dan tidak pernah dapat semua faedah yang diperoleh dan ada yang rugi.

Katanya Sabah sentiasa kaya dengan pelbagai budaya dan keharmonian berbilang kaum di kalangan kumpulan entik dan kaum,

Jelasnya Sabah juga kaya dengan hutan tropika dari segi kredit karbon menyelamatkan dunia, Sabah sentiasa ketinggalan dalam industri, pengangkutan, komunikasi dan logistik.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan media hari ini.

Persatuan Pengguna juga mengucapkan terima kasih Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana sentiasa menjawab suara rakyat untuk mempertimbangkan semula dengan memberikan subsidi ayam untuk membantu B40 menangani kos sara hidup yang tinggi.

“Saya percaya kerajaan negeri kita sedang berusaha untuk menangani kos sara hidup yang tinggi untuk meningkatkan pengeluaran makanan ruji”, katanya.

David turut menyaran Kerajaan Sabah mesti mengambil semula SESB sebagai pengawal selia, Sabah mempunyai autonomi untuk memutuskan kos tarif SESB demi untuk menjaga kepentingan pengguna Sabah, dan untuk menghapuskan penjanaan kuasa yang mencukupi,

“Kerajaan Sabah harus melaksanakan kuasa solar yang mencukupi dan Bess untuk jangka masa panjang dan pendek untuk meningkatkan bekalan kuasa yang mencukupi,” ujarnya.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles