Pesawah Perolehi Peningkatan Hasil Padi Lebih 60 peratus

SMART SBB BERNAS Beri Sinar Kepada Pesawah Kota Belud
 
 
KOTA BELUD: Seramai 40 pesawah di Kampung Jawi-Jawi disini menyambut akhir tahun 2022 dengan senyuman apabila hasil tuaian padi mereka meningkat lebih 60 peratus.

Advertisements

Pesawah di bawah program Smart Sawah Berskala Besar (SMART SBB) BERNAS di Kota Belud, Sabah ini telah menjangkau sasaran mereka apabila tuaian padi untuk musim pertama di Blok 3 dan 4, Kampung Jawi-Jawi mencatat peningkatan dari 2.60 tan metrik kepada 4.15 tan metrik sehektar.
 
Program SMART SBB bagi musim 1/2022 di kawasan itu telah bermula pada 12 Mei 2022 yang lalu merupakan hasil usahasama BERNAS bersama Kementerian Pertanian dan Perikanan Sabah serta agensi kerajaan lain seperti Kawasan Pertanian Pembangunan Bersepadu (IADA) Kota Belud, Jabatan Pengairan dan Saliran, Pertubuhan Peladang Kawasan, Jabatan Pertanian Sabah dan lain-lain.
 
Penyelia SMART SBB Kampung Jawi-Jawi, Encik Rajumin Jamrin berkata peserta program itu menyatakan rasa gembira dan syukur atas perolehan hasil yang sebenarnya melebihi sasaran yang ditetapkan iaitu 4.00 tan metrik sehektar.
 
“Sawah seluas 42.34 hektar di sini telah ditanam dengan varieti padi TR8. Proses penuaian padi telah bermula pada 5 September 2022 dengan jumlah hasil bersih sekitar 176 tan metrik atau purata hasil sekitar 4.15 tan metrik sehektar,” kata Rajumin Jamrin yang merupakan Ketua Blok Jawi-Jawi.
 
Menurut Rajumin lagi, para pesawah di sini pada awalnya kurang yakin dengan program SMART SBB. Namun setelah dicuba dan dilihat hasilnya, ramai yang mula tampil menunjukkan minat untuk menyertai program ini.
 
“Kini setelah masuk musim ke-2, mereka secara sukarela mula mengikuti kaedah penanaman yang disarankan oleh BERNAS dan agensi-agensi yang terlibat. Selain itu, kemudahan jentera membajak dan menuai yang dahulunya sukar diperolehi di kawasan ini, kini telah dibekalkan oleh BERNAS.”
 
“Ia telah memberikan keselesaan kepada para pesawah di samping menjimatkan masa dan tenaga mereka. Ini semua pasti akan tecapai jika peserta program mempunyai disiplin dan usaha yang berterusan, insya Allah,” akhiri Rajumin.
 
Peserta muda, Encik Hisham bin Stu yang pertama kali mengusahakan sawah amat berpuas hati dengan pulangan yang diterimanya.
 
“Sebelum ini, saya memperolehi pulangan bersih hasil tuaian sawah sekitar RM 2 ribu semusim. Al hamdulillah setelah menyertai SMART SBB bersama BERNAS, ianya meningkat kepada RM 6 ribu.”
 
“Selain itu, kerja-kerja yang dahulunya berat dan merbahaya kini menjadi lebih mudah, terancang dan selamat dengan adanya teknologi seperti drone untuk membaja dan meracun rumpai. Bimbingan dari BERNAS dan agensi-agensi lain banyak membantu kami memahami cara menanam padi dengan lebih efisyen”, tambahnya lagi.
 
Pencapaian ini ternyata membolehkan para pesawah di sini membayar balik kos operasi mereka, selain menikmati lebihan pendapatan.
 
Manakala seorang lagi peserta SMART SBB, Encik Duli bin Okoi menyatakan perasaan amat berpuas hati dengan hasil dan pendapatan yang diperolehinya bagi musim ini.
 
“Pematuhan kepada jadual kerja ladang yang teratur dan aktiviti pengurusan ladang yang dilakukan secara bersepadu telah membuahkan hasil yang cukup ketara.”
 
“Kepada para pesawah di Kampung Jawi-Jawi yang masih belum menyertai Program SMART SBB, sertailah kami di musim-musim akan datang,” akhiri beliau.
 
SMART SBB mula diperkenalkan pada awal tahun 2021 dan merupakan salah satu inisiatif Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) untuk meningkatkan kadar Tahap Sara Diri (SSL) beras negara kepada 75 peratus menjelang 2025 atau sebelum berakhirnya Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).
 
Berdasarkan pencapaian setakat ini, program ini ternyata berada di landasan yang tepat dalam membimbing para pesawah dan memacu perubahan ke arah pembangunan sektor padi dan beras tempatan.
 
Setakat ini, BERNAS sedang dalam perancangan untuk membangunkan tanah seluas 127 hektar bersama 86 peserta di Kota Belud, Sabah. Program akan diperluaskan lagi di masa akan datang agar ia dapat memberikan manfaat kepada lebih ramai pesawah.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles