Berkongsi cabaran kepada ibu bapa kunci kejayaan graduan OKU UMS

Oleh : Nur Syahira Arsad

Advertisements

KOTA KINABALU: Sentiasa berkongsi cabaran yang dihadapi kepada ibu bapa serta melakukan aktiviti yang diminati menjadi kunci kejayaan seorang graduan Orang Kurang Upaya (OKU) Fakulti Sains Sosial dan Kemanusian (FSSK) menamatkan pengajian di Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Mohd. Zulfadli Aiman Sulaiman, 24, merupakan graduan OKU fizikal menerima Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian (Komunikasi) pada hari kedua Majlis Konvokesyen UMS kali ke-23, di sini, kelmarin.

“Cabaran yang saya hadapi pada awalnya adalah untuk menerima keadaan universiti kerana sebagai seorang pelajar OKU, saya perlu bersiap sedia dengan perkara-perkara yang berlaku di UMS.

“Selain itu, cabaran yang saya lalui sebelum menamatkan pengajian ini adalah ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, menyebabkan kami melakukan pembelajaran secara atas talian,” kata Zulfadli ketika ditemui media.

Walau bagaimanapun beliau sangat gembira dan bersyukur kerana berjaya menamatkan pengajian mengikut masa yang ditetapkan iaitu selama tiga tahun.

“Selain pelbagai kerjasama daripada pihak UMS, saya juga mengajak kepada mereka yang senasib dengan saya agar terus mendekatkan diri kepada Tuhan. InsyaAllah semuanya akan dipermudahkan.

“Program Komunikasi adalah program yang menyeronokkan dan sangat berkait rapat dalam kehidupan seharian.

“Saya sangat bertuah kerana berjaya dalam permohonan untuk melanjutkan pengajian ke program ini,” katanya yang berasal dari Membakut Sabah.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles