Ellron Puji Agong Kerana Mengutamakan Pembangunan Sabah

KOTA KINABALU: Timbalan Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (Star), Datuk Ellron Angin memuji Yang di-Pertuan Agong atas keprihatinan baginda terhadap nasib negeri Sabah yang memerlukan lebih banyak pembangunan infrastruktur.

“Saya sendiri, sebagai rakyat Sabah sejati, sangat gembira mengetahui YDP Agong kita berkongsi keprihatinan yang sama terhadap pembangunan di negeri kita.

“Infrastruktur asas seperti pembangunan jalan raya dan kerja-kerja air amat penting bukan sahaja untuk pembangunan negeri, tetapi juga kebimbangan utama terhadap ekonomi penduduk di kawasan luar bandar,” katanya yang melahirkan rasa syukur dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, Yang di-Pertuan Agong dipetik sebagai menggesa kerajaan persekutuan untuk memacu pembangunan infrastruktur untuk pusat pertumbuhan baharu di Sabah dan Sarawak, sambil menegaskan ia mesti dipercepatkan berikutan pemindahan ibu kota Indonesia ke wilayah Kalimantan.

Yang di-Pertuan Agong bertitah bahawa mempercepatkan pembangunan infrastruktur khususnya jalan raya di Sabah adalah pemboleh negeri itu untuk mengakses limpahan ekonomi dari bandar Nusantara yang baru dibangunkan di Indonesia.

“Pada 29 Januari tahun lalu, saya mengadakan pertemuan dengan JKR Keningau berhubung keutamaan kerja-kerja jalan dan air di Sook. dan pada 13 Mac, saya mengadakan pertemuan dengan Datuk Bung Mokhtar, Menteri JKR Negeri, pegawai JKR negeri dan daerah pada keperluan untuk mendapatkan dana daripada kerajaan persekutuan untuk pembangunan infrastruktur ini.Kedua-dua mesyuarat telah diadakan di Pejabat JKR Keningau.

“Dalam mesyuarat ini, kami telah berbincang tanpa mengenal penat lelah mengenai keperluan untuk mengutamakan jalan-jalan utama di Sook kerana ia adalah penting untuk ketersambungan ke ibu negeri baharu Indonesia dan pembiayaan untuk projek-projek ini daripada Kerajaan Persekutuan mesti pantas agar kami dapat membuat persediaan yang baik. ke hadapan sebelum ibu negeri Indonesia bergerak,” tambah Ellron.

Difahamkan, pembangunan dari segi jalan yang diperlukan adalah Sook RM 1.867 Billion untuk 340.82KM (30 batang jalan utama) manakala bagi Tulid dan Nabawan dianggarkan sekitar RM 577.280M untuk 103.2KM jalan dan RM 1.5B untuk 188.66KM. masing-masing.

Ellron juga amat berbesar hati dan terharu berhubung pengakuan Yang di-Pertuan Agong yang mana beliau amat berterima kasih dengan kestabilan politik semasa yang diwujudkan melalui kerjasama dua parti iaitu memorandum persefahaman mengenai transformasi dan kestabilan politik yang dimeterai antara kerajaan dan pembangkang merujuk kepada pindaan berkaitan MA 63 yang diluluskan dengan majorit
i lebih dua pertiga di Dewan Rakyat dan Dewan Negara Disember lalu.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles