Ruslan, Isnin bertanding untuk jawatan Presiden dalam pemilihan AMT PBBS 2022-2024

BEAUFORT: Dua pencalonan telah diterima untuk jawatan Presiden dalam Pemilihan Ahli Majlis Tertinggi (AMT) Persatuan Bisaya Bersatu Sabah (PBBS) bagi sesi 2022-2024.

Advertisements

Mereka ialah Haji Ruslan Muharam, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lumadan dan Datuk Isnin Hj Aliasnih, ADUN Klias.

Manakala terdapat empat pencalonan untuk jawatan Timbalan Presiden, 16 pencalonan untuk Naib-Naib Presiden dan untuk Ahli Majlis Tertinggi, 93 pencalonan.

Pemilihan untuk semua jawatan tersebut adalah berdasarkan perlembagaan PBBS yang diadakan tiga tahun sekali, yang mana tempoh sesi sebelum ini sudah pun berakhir.

Keputusan rasmi untuk pencalonan dikeluarkan oleh Pengerusi pemilihan AMT PBBS sesi 2022-2024, Dr Hajah Siti Aidah Hj. Lukin di Ibu Pejabat PBBS, Bangunan Kebudayaan dan Kesenian Bisaya Beaufort pada pukul 5 petang Ahad Lepas.

Kempen bermula 22 November sehingga 28 Disember ini.

Ruslan merangkap Pemangku Presiden PBBS setelah pemergian Allahyarham Datuk Seri Haji Lajim Haji Ukin, menyeru semua calon-calon yang bertanding agar berkempen secara harmoni demi perpaduan yang telah lama diamalkan dalam ‘keluarga warga Bisaya’.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles