UMNO Sabah Kehilangan Pemimpin Berjiwa Kental – Bung

Oleh : Jaafar Abd Wahid

Advertisements

KOTA KINABALU: UMNO Sabah menyifatkan pemergian Penolong Ketua Penerangan UMNO Sabah Allahyarham Datuk Haji Nilwan Kabang sebagai satu kehilangan besar kepada rakyat khususnya UMNO Sabah.

Ketuanya Dato Sri Bung Moktar Radin berkata Allahyarham Nilwan merupakan seorang yang berjiwa kental, tidak mudah menyerah kalah dan sentiasa tenang dalam menghadapi cabaran.

“Allahyarham (Nilwan) seorang sahabat yang rapat dengan saya, kami berkecimpung dan berjuang dalam kerjaya Politik sejak era pemerintahan USNO sehingga UMNO melebarkan ke Sabah kami berjuang bersama, sebab itu saya sifatkan allahyarham seorang pemimpin berjiwa kental Dan sentiasa berpegang kepada perjuangan,” Katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Allahyarham Nilwan,71, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kunak dan veteran politik Sabah meninggal dunia di Hospital Gleneagles di sini, awal pagi ini, akibat jangkitan COVID-19.

Setelah sebulan bertarung nyawa melawan virus tersebut, beliau akhirnya pergi menghadap Ilahi pada jam 3.45 pagi.

Nilwan, sebelum ini mendapat rawatan di hospital tersebut pada awal bulan ini.
Bung yang Juga Timbalan Ketua Menteri turut berkongsi kesedihan atas pemergian Allahyarham Nilwan .

“Bagi pihak keluarga Besar Umno Sabah saya merakamkan ucapan takziah kepada isteri arwah Datin Amnani Abdullah serta seluruh ahli keluarga… moga mereka tabah menghadapi saat sukar ini dan kami mendoakan moga roh allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan mereka yang beriman,” jelas Bung dalam nada yang sabak.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles