Ellron Sambut baik Komitmen Umno Sabah Kekal Bersama GRS

KENINGAU: Timbalan Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) Datuk Ellron Angin menyambut baik komitmen Umno Sabah untuk terus kekal bersama rakan komponen dan Parti Bersatu Sabah (PBS) bagi mempertahankan kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Advertisements

Beliau berkata langkah itu adalah sejajar dengan aspirasi rakyat yang telah memberikan mandat kepada GRS mentadbir negeri ini pada pilihan raya negeri yang lepas.

“Parti-parti komponen dalam GRS dan PBS sewajarnya menghormati mandat rakyat.

“Sebab itu, parti Star mengalu-alukan pendirian Umno Sabah terus kekal bersama GRS,” katanya hari ini.

Ellron yang juga Menteri Belia dan Sukan Sabah mengulas kenyataan Ketua UMNO Sabah, Dato Sri i Bung Moktar Radin berhubung perkata itu susulan keputusan Umno pusat menarik balik sokongan kepada kepemimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin.

Bung dipetik sebagai berkata bahawa Kerajaan Sabah ditadbir GRS masih berfungsi seperti biasa dan menjalankan tugas demi kesejahteraan rakyat negeri itu.

“Kerajaan GRS Sabah dibentuk kerana adanya sokongan rakyat ,justeru kita perlu menghormati mandat rakyat, kita baru saja mengadakan Pilihanraya Negeri (PRN) dan ketika ini kerajaan GRS masih berfungsi seperti biasa menjalankan tugas demi kesejahteraan rakyat di negeri ini,” kata Bung dalam satu kenyataan media di Kota Kinabalu.

Semalam, Mesyuarat ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO memutuskan parti itu menarik balik sokongan kepada kepemimpinan Muhyiddin berkuat kuasa serta-merta.

Selaras keputusan itu, UMNO menuntut supaya Muhyiddin meletakkan jawatan untuk memberi laluan kepada seorang perdana menteri baharu dilantik untuk suatu tempoh yang terhad bagi menguruskan hal pandemik COVID-19 dan bantuan kepada rakyat.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, menjelaskan keputusan itu dipersetujui bersama dalam MKT selepas UMNO mendapati Muhyiddin gagal, terutama dalam mengurus ekonomi negara, pandemik COVID-19 dan bantuan kepada rakyat.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles