3,883 KIR di Dun Kundasang Terima bantuan bakul makanan

KUNDASANG: Kerajaan Negeri terus menyalurkan bantuan kepada penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kundasang yang terjejas dengan Covid-19.

Advertisements

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kundasang Datuk Dr. Joachim Gunsalam berterima kasih kepada Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pimpinan Datuk Seri Hajiji Haji Noor yang memberikan bantuan bakul makanan kepada Ketua Isi Rumah (KIR) B40 dan mereka yang terdaftar dalam e-Kasih dari 85 buah kampung dalam DUN berkenaan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

“Kebanyakan penduduk kampung yang terjejas ini tersenarai dalam kategori B40 yang berjumlah 2,500 KIR, manakala penerima di bawah senarai e-Kasih ialah seramai 1,383 orang.

“Saya berterima kasih kepada jentera pentadbiran yang terdiri daripada Pemuda PBS dan UPPM Kundasang atas komitmen dan iltizam mereka dalam mengedarkan bantuan bakul makanan ini tanpa mengira penat dan lelah yang bermula sejak 19 Jun lagi dan dijangka berakhir pada 27 Jun ini.

‘Bagi kawasan yang sukar dimasuki kenderaan awam biasa, bekalan makanan dihantar dengan menggunakan kenderaan pacuan empat roda,” kata Dr. Joachim yang juga Timbalan Ketua Menteri dalam kenyataan media hari ini.

Bantuan bakul makanan itu disalurkan melalui Pejabat Daerah Ranau, jelasnya.

Dr. Joachim yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian berkata pengedaran bantuan tersebut dilaksanakan Unit Pembangunan Masyarakat (UPPM) dan Pejabat ADUN Kundasang, manakala kos penghantarannya dibiayai oleh beliau sendiri.

Kepada rakyat DUN Kundasang yang layak tetapi belum menerima bantuan makanan tersebut perlulah segera memaklumkan kepada Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) masing-masing untuk diberikan kepada Pejabat Daerah Ranau untuk pengesahan yang mana akan dihantar kepada Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB).

Related Articles

253FansLike

Latest Articles