Golongan Belia Mainkan Peranan Penting Bantu Masyarakat Pasca Covid-19 – Jahid

TUARAN: Golongan belia perlu memainkan peranan penting dalam memastikan usaha mengharungi cabaran dunia baharu pasca Pandemik COVID-19 satu realiti.

Advertisements

Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Jahid Jahim, berkata, peranan lebih ramai belia bagi membantu masyarakat sepanjang tempoh negara menangani wabak COVID-19 sangat diperlukan ketika ini.

“Kita mengharapkan lebih ramai belia yang terbabit sebagai petugas barisan hadapan dalam sektor penting seperti kesihatan, kesukarelawan dan kemasyarakatan bagi membantu kerajaan mendepani Pandemik Covid-19,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap meraikan Setiausaha Kehormat Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM) Daerah Tuaran, Kevin Lo, yang telah mendapat pengiktirafan Anugerah Wira Covid-19 oleh Jabatan Belia Dan Sukan (P) Negeri Sabah, di bangunan BSMM Daerah Tuaran, sini kelmarin.

Turut hadir Pegawai Jabatan dan Belia Sukan (P) Sabah Bahagian Pantai Barat, Hamzah Tahir, Setiausaha Kehormat BSMM Negeri Sabah Jenny Kwong Shuk Wah, barisan Ahli Jawatankuasa (AJK) BSMM Daerah Tuaran, wakil daripada Pejabat Pendidikan Daerah Tuaran, Junaidy Azamain, dan Imam Kampung Jembulang Tuaran.

Katanya, pemimpin belia turut dilihat banyak membantu di media sosial untuk berkempen kepada golongan muda untuk sentiasa mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) kerajaan.

“Syabas dan tahniah atas kejayaan ini, kita harapkan ini menjadi pencetus semangat kepada ahli yang lain terutamanya  belia di luar sana, serlahkan bakat dan sikap berdaya saing agar mampu menjadi aset kepada negara,” ujar beliau.

Jahid yang juga Wakil Rakyat Tamparuli, menambah, seperti mana nasihat yang diberi oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, belia pada hari ini perlu menerima, menghayati dan mengambil bahagian dalam normal baharu yang sedang berlaku susulan penularan wabak Covid-19 di seluruh dunia.

Pengiktirafan tersebut merupakan kesinambungan bagi Anugerah Perdana Belia Negara 2020 (Anugerah Wira Belia Covid-19) yang dimenangi Kevin di Johor, sempena Hari Belia Negara 2020, yang disampaikan oleh Perdana Menteri sendiri.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles