Upko Gesa Muhyiddin Cari Penyelesaian Politik Ganti Darurat Sebagai Asas Kelangsungan Kerajaan Sedia Ada

KOTA KINABALU: Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) hari ini menggesa Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya mencari penyelesaian politik antara parti bagi menggantikan Darurat sebagai asas kepada kelangsungan kerajaan persekutuan pimpinan beliau.   

Advertisements

Dalam surat terbuka Presiden UPKO yang juga Ahli Parlimen Tuaran Datuk Wilfred Madius Tangau, Timbalan Presiden UPKO Senator Datuk Donald Mojuntin dan Naib Presiden UPKO yang juga Adun Kadamaian Datuk Ewon Benedick kepada Perdana Menteri, mereka berpendapat tiada justifikasi yang munasabah untuk meneruskan perintah Darurat susulan penamatan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurut mereka, undang-undang sedia ada termasuk PKP atau PKPB sudah memadai untuk menangani wabak Covid-19.

“Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 yang diwartakan pada 14 Januari memberikan alasan untuk pengistyharan Darurat sebagai “satu darurat besar sedang berlaku yang mengancam keselamatan, kehidupan ekonomi dan ketenteraman awam di dalam Persekutuan berikutan wabak penyakit berjangkit, iaitu Penyakit Koronavirus 2019 (Covid-19) ”.

“Sekiranya Darurat masih diteruskan setelah berakhirnya PKP 2.0, ia perlu diberikan satu justifikasi berdasarkan bukti oleh Jawatankuasa Khas Bebas yang diketuai bekas ketua hakim Arifin Zakaria, yang dilantik oleh Kerajaan pada 9 Februari,” katanya.

Melalui surat terbuka itu, penyelesaian yang demokratik dan dapat bertahan ialah gencatan senjata politik antara pihak kerajaan dan pembangkang melalui Perjanjian Keyakinan dan Perbekalan (CSA), yang akan membolehkan Kerajaan memerintah tanpa kebimbangan akan digulingkan.

Menurut tiga pemimpin UPKO itu, jika dipersetujui, gencatan politik boleh dilaksana sehingga 16 Jun 2023, iaitu tarikh Parlimen akan bubar secara automatik, supaya Perdana Menteri dapat memberi tumpuan tenaga terhadap pengurusan pandemik dan ekonomi sepanjang penggal Parlimen ke-14.

Perjanjian Keyakinan dan Perbekalan (CSA) tersebut perlu merangkumi, kebenaran untuk Parlimen dan Dewan Undangan Negeri berfungsi penuh tanpa sebarang halangan pentadbiran atas nama pandemik, dan persidangan secara maya atau hibrid diperkenalkan apabila perlu.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles