Rumah Terbuka Kaamatan WARISAN di Buhavan Square Donggongon Ahad ini

KOTA KINABALU : Orang ramai dijemput menghadiri Rumah Terbuka Perayaan Pesta Kaamatan Parti Warisan (WARISAN) di Buhavan Square Donggongon pada ahad ini,

Advertisements

Pengerusi Penganjur, Datuk Honorsius Alfred Bosuin berkata, objektif Majlis Rumah Terbuka ini untuk menghormati adat-istiadat serta kebudayaan rakyat berbilang etnik di Sabah.

Katanya, disamping itu ia juga dapat mengukuhkan perpaduan serta mengeratkan semangat kerjasama di kalangan rakyat setempat dengan masyarakat berbilang kaum di negeri Sabah.

“Majlis ini dijangka akan dirasmikan Presiden, Datuk Seri Panglima Shafie Apdal. Kita alu-alukan kehadiran orang ramai datang bersama-sama dalam program ini.

“Jadi marilah kita bersama-sama hadir untuk menjadikan Perayaan Pesta Kaamatan ini sebagai satu daripada resepi dalam aduan dan ramuan konsep harmoni dalam kalangan semua kaum di Sabah,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Honorsius berkata, program yang bermula seawal jam 9 pagi itu akan memperkenalkan beberapa program termasuk Pertandingan unduk Ngadau, persembahan pentas serta cabutan tiket bertuah.

“Pesta Kaamatan ini kita lihat akan mampu menjadi asas kepada rakyat di negeri ini untuk terus bersatu dan seterusnya sebagai model perpaduan masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

“Pesta Kaamatan adalah perayaan penting untuk rakyat Sabah khususnya bagi masyarakat Kadazan, Dusun, Murut dan Rungus serta etnik lain di negeri ini,” jelas Honorsius.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles