Anak Negeri cadang jenama semula parti agar lebih kontemporari

KOTA KINABALU: Parti Kerjasama Anak Negeri (ANAK NEGERI) pimpinan Datuk Henrynus Amin bercadang menjenamakan semula parti tempatan itu agar ia lebih kontemporari sesuai dengan tuntutan masa.

Advertisements

Bagaimanapun, Henrynus berkata penjenamaan semula itu mungkin tidak sempat dilaksanakan dalam masa terdekat memandangkan kesuntukan masa.

“Memang ada cadangan rebrand Anak Negeri agar kontemporari tetapi masa tidak mengizinkan. Mungkin pilihan raya negeri (PRN) akan diadakan tahun depan,” katanya kepada Jesselton Times.

Tempoh Kerajaan Sabah ketika ini dijadual berakhir pada tahun 2025, namun wujud khabar angin kemungkinan DUN dibubarkan seawal tahun depan bagi memberi laluan kepada PRN Sabah Ke-17.

Henrynus berkata Anak Sabah kini dalam proses pencarian yang boleh memimpin, sekali gus membawa negeri ini ke era kecemerlangan.

“Oleh itu, buat masa ini, Anak Negeri hanya berperanan sebagai parti pendesak,” katanya.

Anak Negeri merupakan sebuah parti politik di Malaysia yang fokus kepada negeri Sabah.

Anak Negeri pada asalnya dikenali sebagai Parti Kerjasama Rakyat Sabah (PAKAR) sebelum ditukar dan dijenamakan semula sebagai Parti Kerjasama Anak Negeri (Anak Negeri) pada tahun 2017.

Anak Negeri pada mula berhasrat untuk bertanding dalam Pilihan raya umum Malaysia 2013 tetapi pendaftarannya hanya diluluskan oleh ROS pada November 2013.

Pada Pilihanraya Umum Ke-14 2018, calon-calon Parti Kerjasama Anak Negeri buat kali pertama bertanding di beberapa kerusi Parlimen dan kerusi DUN Sabah.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles