Mini Karnival HPPK bantu tingkatkan hasil jualan peniaga di Kadamaian

 
KOTA BELUD: Program Mini Karnival Hari Penjaja dan Peniaga Kecil (MKHPPK) 2023  anjuran Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) dapat membantu para peniaga khususnya di kawasan Kadamaian memasarkan hasil tani dan produk perniagaan sekaligus merancakkan lagi aktiviti perniagaan mereka.

Advertisements

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata, program seumpama ini juga memberi peluang kepada orang ramai mendapatkan maklumat serta informasi terkini berkaitan dana pembiayaan, program intervensi serta latihan yang ditawarkan oleh agensi-agensi di bawah KUSKOP.

“Penganjuran Mini Karnival HPPK 2023 ini merupakan manifestasi komitmen serta apresiasi Kerajaan MADANI terhadap sumbangan serta dokongan komuniti penjaja dan peniaga kecil seluruh negara khususnya di Sabah dalam konteks Perusahaan Mikro Kecil Sederhana (PMKS) kepada pertumbuhan ekonomi negara.

“Selain itu Ini penganjuran Mini Karnival HPPK ini adalah sebagai pemula kepada sambutan HPPK 2023 Peringkat Kebangsaan yang akan dirasmikan oleh Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) pada 18 November ini, di Penampang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Mini Karnival Hari Penjaja dan Peniaga Kecil Tahun 2023 (MKHPPK 2023) di Dewan Kadamaian Square, di sini, hari ini.

Ewon yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kadamaian berkata, pemilihan Tamu Kadamaian sebagai lokasi penganjuran sesuai dengan sambutan untuk menghargai sumbangan para peniaga dan penjaja kecil.

“Dalam kita menjiwai denyut dan nadi penjaja tamu, kita kena berada bersama-sama penjaja tamu. Kita perlu hadir di lokasi di mana mereka berada, tempat mereka mencari rezeki dan menjalankan perniagaan tam.

“Kita perlu memahami dan hadam budaya sosial serta interaksi yang berlaku di pasar tamu, yang pastinya banyak kita boleh belajar daripada kehidupan mereka.

“Atas sebab itu, saya meyakini perjuangan untuk membangunkan serta memperkasakan sosioekonomi komuniti penjaja tamu dan peniaga kecil ini, kita perlu outreach dan engage mereka secara langsung dengan lebih akrab,” katanya.

Ewon berkata, bagi meningkatkan kapasiti pembangunan komuniti penjaja dan peniaga kecil, Pelan Pembangunan Penjaja dan Peniaga Kecil (P3PK) 2023 – 2027 telah dilancarkan pada 21 Mac lalu.

“Ini adalah satu pelan strategik bagi menyokong pertumbuhan serta pembangunan komuniti penjaja dan peniaga kecil untuk tempoh lima tahun yang akan datang.
 
“P3PK 2023 – 2027 ini dirangka berpaksikan lima teras strategik dan diperkukuhkan dengan 17 strategi serta 29 inisiatif diyakini mampu memberikan nilai tambah kepada komuniti penjaja dan peniaga kecil,” katanya.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles