PH perlu berwaspada hadapi percaturan politik Mahathir, kata Salleh

KOTA KiNABALU: Bekaa Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berpendapat Pakatan Harapan (PH) perlu berwaspada dan sedia mendepani percaturan politik mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bagi mengelak krisis politik yang didalangi Perikatan Nasional (PN) di bawah pimpinan ketua de facto baharunya.

Advertisements

“Saya percaya pimpinan Pakatan kpHarapan berkemanpuan menjangka dan menyelami terlebih dahulu tentang apa yang diharapkan daripada Tun Mahathir jika beliau membuat sebarang langkah dalam masa terdekat.

“”Tun Mahathir bukanlah seorang pemimpin yang membuat percaturan tanpa penghujungnya. Sebaliknya beliau dikenali sebagai seorang yang hanya menggerakkan langkah apabila beliau dapat melihat dan merebut peluang yang memberi manfaat daripada segi politik.

“Begitu juga dengan langkah beliau menjadi ketua de facto Gabungan Perikatan Nasionql (PN),” katanya dalam catatan terbaharu di Facebook.

Salleh yang juga ADUN Usukan percaya perkembangan terbaharu itu hanya merupakan langkah pertamanya di mana banyak lagi yang menyusul pada masa akan datang.

“Tentu sekali, Tun Mahathir tidak mempunyai masa dan kesabaran untuk menunggu PRU 16,” katanya.

Oleh itu, Salleh berkata adalah penting baginya mengorak langkah secara tersusun dan mengeksploitasi peluang yang ada sesegera yang mungkin.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles