Program Borneo Hackathon cungkil bakat muda

KOTA KINABALU: Persatuan Mahasiswa Fakulti Komputeran Informatik (FKI) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah melaksanakan program Borneo Hackathon 2023 di U-Science, Bangunan Perpustakaan UMS baru-baru ini.

Advertisements

Program itu antara lain bertujuan memberikan impak yang positif serta memberi peluang kepada generasi masa kini untuk melibatkan diri dalam program yang mampu meningkatkan pembangunan belia.

Selain itu, program tersebut diadakan untuk mengaplikasikan konsep sains, kejuruteraan dan matematik dalam kehidupan seharian.

Menurut Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor, program tersebut dijangka dapat membantu mengasah kreativiti, di samping dapat mencungkil bakat dalam kalangan belia yang berpotensi membuat pencapaian dalam bidang inovasi Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM).

“Program ini turut memberikan peluang penglibatan kepada semua peserta Institusi Pengajian Tinggi dari pelbagai latar belakang.

“Ia juga bagi menjalinkan hubungan kerjasama baru yang erat (networking), terutamanya menggalakkan semangat kerjasama bagi mencapai objektif,” ujarnya.

Beliau juga berharap agar program ini dapat diteruskan pada tahun-tahun akan datang dan melibatkan lebih banyak agensi.

“Keterlibatan agensi lain mampu meningkatkan kebolehpasaran para peserta untuk menjadi lebih bersedia dalam menempuh alam pekerjaan,” tambahnya lagi.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan majlis penutupan program. Teks ucapan beliau dibacakan oleh Dekan FKI, Profesor Madya Dr. Mohd. Hanafi Ahmad Hijazi.

Borneo Hackathon 2023 yang diadakan selama tiga hari itu disertai seramai 33 orang pelajar daripada UMS, Tunku Abdul Rahman University of Management and Technology (TARUMT), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Turut hadir ke malis tersebut, Ketua Pustakawan, Md Sazali Md Salleh; Ketua U-Science, Zawawi Tiyunin serta Timbalan Pengarah Pusat Kolaborasi dan Libatsama Industri, Ts. Dr. Chin Pei Yee.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles