Ketua Cawangan perlu cakna keperluan masyarakat – Mohd Rafi

Oleh: Jaafar Abd Wahid

Advertisements

LABUAN : Pemimpin masyakarat, terutama Ketua-Ketua Cawangan UMNO di Wilayah Persekutuan itu disaran terus cakna masyarakat dan peka terhadap keperluan di peringkar akar umbi serta berkhidmat dengan cemerlang kepada rakyat.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO Datuk Mohd Rafi Datuk Alli Hassan berkata, cogan kata UMNO Bersatu,Bersetia Berkhidmat perlu menjadi panduan dalam memikul tugas dan tanggungjawab sebagai pemimpin akar umbi yang mana mereka perlu bersatu, berkerja berpasukan, setia kepada amanah yang diberikan selain memberikan perkhidamatan terbaik kepada masyarakat khususnya ahli-ahli cawangan UMNO dibawah jagaan mereka.

“Jika ini menjadi amalan, saya yakin,ahli-ahli UMNO di peringkat akar umbi akan terus menghargai peranan pemimpin dan memberikan sokongan padu kepada part,” katanya ketika ditemui selepas mengetuai program Ziarah Kasih Ramadahan anjuran UMNO Cawangan Saguking dekat sini pada Khamis.

Turut serta Naib Ketua Umno bahagian Labuan Datuk Khalid Abd Ghani, Ketua Wanita Hajah Niswati Tarji, Ketua Pergerakan Pemuda Saifful Pungut, Ketua Cawangan UMNO Saguking Zainal Bongsu, dan Ketua kampung Gersik Saguking Osman Kadir,

Menurut Mohd Rafi yang juga Ketua UMNO bahagian Labuan, sebagai Ketua cawangan dan pemimpin akar umbi yang diplih oleh ahli UMNO, mereka perlu menunaikan tanggugjawb sebagai pemimpin diperingkat akar umbi dan memahami denyutan nadi rakyat.

Jelasnya, ketua cawangan termasuk kepimpinan bahagian perlu lebih cakna dengan membantu mereka yang dilanda malapetaka sakit dan sebagainya

Mengenai program Ziarah Kasih Ramadahan, Mohd Rafi berkata program tersebut amat dekat dihati beliau kerana dapat memberikan ruang dan peluang bertemu ahli-ahli UMNO di peringkat akar umbi bagi bermesra dan bertanyakan khabar terutama di bulan mulia ini.

“Kita faham tidak semua ahli UMNO berpeluang mengerjakan ibadah puasa kerana uzur sakit dan sebagainya dan tidak semua berpeluang untuk meraikan sambutan aidilfitri yang bakal menjelang tiba dalam keadaan yang serba lengkap kerana faktor ekonomi, justeru UMNO Labuan turun padang membantu golongan ini dalam bentuk sumbangan kewangan dan keperluan makanan,” katanya.

Mohd Rafi berkata dengan sedikit bantuan yang dihulurkan akan dapat meringankan beban mereka dan yang paling penting hubungan silatulrahim dan semangat kekeluargaan antara pemimpin bahagian, dan cawangan dapat dijalin erat.

“Sebenarnya program seperti ini perlu terus disemarakan bukan sahaja dimusim musim perayaan tapi pada masa yang sesuai ,program ziarah rumah ke rumah ahli perlu dilaksanakan agar hubungan pemimpin dan parti kekal berterusan ,” katanya.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles