Ceramah di Bawah Bayu ke-25 CI@UMS 18 Mac Ini

KOTA KINABALU – Siri Ceramah di Bawah Bayu kali ke-25 anjuran Confucius Institute, Universiti Malaysia Sabah (CI@UMS) akan mengetengahkan topik bertajuk “Diaspora, ketahanan dan orang Cina di Tanah Melayu yang dilanda perang: Perspektif yang kurang dikenali daripada Mubaligh Perancis”.

Advertisements

CI@UMS dalam satu kenyataan memaklumkan, ceramah yang berlangsung pada 18 Mac di Theatrette Ahmad Nisfu, Akademi Seni dan Teknologi Kreatif (ASTiF), UMS akan disampaikan oleh Profesor Madya Dr. Shanthini Pillai dari Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

“Dr. Shanthini mempunyai minat penyelidikan yang tertumpu kepada kajian budaya dengan merujuk kepada diaspora dan transnasionalisme, kepelbagaian etnik, dan mobiliti agama, terutamanya dalam konteks masyarakat Asia Selatan global.

“Beliau juga merupakan pemegang Fellowships Penyelidikan di Universiti Queensland, Australia dan Institut Penyelidikan Asia, Singapura dan kini mengetuai projek penyelidikan mengenai diaspora, mobiliti agama dan Mubaligh Perancis di Tanah Melayu kolonial.

“Beliau mempunyai penerbitan yang meluas berkaitan bidang kepakarannya, dengan hasil kajian terkini telah dimasukkan dalam Sains Sosial dan Misi, Jurnal Antarabangsa Sosiologi Bahasa, SOJOURN dan Jurnal Antropologi Australia,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Kenyataan CI@UMS turut menyebut, ceramah tersebut akan memberi tumpuan kepada perspektif yang kurang dikenali tentang kehidupan di Tanah Melayu apabila dilanda peperangan berdasarkan terjemahan dari sebuah diari yang ditulis oleh salah seorang pengarah Seminar Katolik yang ditadbir Perancis dalam bahasa Inggeris.

“Diari tersebut adalah koleksi catatan harian yang berharga kerana bukan sahaja untuk pendedahan kehidupannya, tetapi juga kepada bantuan domestik tempatan yang terlibat.

“Terdapat juga banyak rujukan mengenai penglibatan antara Perancis dan pengasas komuniti pedagang Cina, terutamanya dalam konteks perdagangan dan hartanah.

“Berdasarkan ini dan kesan lain masyarakat Cina dalam entri diari, ceramah ini mencerminkan tema diaspora, daya tahan dan trajektori alternatif lain dalam kehidupan masyarakat di Tanah Melayu yang pernah diduduki di Jepun,” jelas kenyataan dari CI@UMS.

Ceramah di Bawah Bayu akan berlangsung bermula pukul 7.30 malam, terbuka dan percuma kepada masyarakat umum.

Sesi ceramah akan dikendalikan dalam Bahasa Inggeris, dan kepada peserta yang berminat boleh mengimbas kod QR di dalam poster ceramah untuk pendaftaran, serta turut boleh mengimbas kod QR di poster yang sama bagi menghadiri ceramah secara dalam talian.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles