UMNO Kinabatangan tidak terjejas biar pemimpin, ahli keluar parti – Titing

SANDAKAN: Tindakan beberapa ahli UMNO bahagian Kinabatangan keluar parti dan menyertai Pakatan Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) yang diketuai Datuk Juhari Janan hari ini tidak memberikan kesan terhadap UMNO bahagian itu.

Advertisements

Ketua Penerangan Umno Bahagian Kinabatangan Datuk OKK Titing Putang berkata, isu tersebut tidak menjejaskan langsung ‘mood’ dan semangat juang ahli parti yang lain yang setia dan memiliki prinsip perjuangan yang kukuh.

“Begitu juga rata-rata rakyat yang sudah matang melihat budaya lompat parti sudah lama wujud di Sabah, ianya bukan satu perkara baru dan kita melihat mereka yang keluar dari UMNO bukanlah ahli atau pemimpin parti yang memilik maruah serta prinsip perjuangan yang tulin selain tidak pernah menghargai jasa serta sumbangan UMNO sehingga mereka berada dalam kedudukan sekarang,” katanya.

Titing berkata demikian sebagai mengulas tindakan sekumpulan yang diketuai oleh Bekas Ketua Pergerakan Pemuda UMNO bahagian Kinabatangan Juhari Janan yang mengumukan keluar dari Parti UMNO dan menyertai (PGRS) yang turut disertai Naib Ketua Pemuda Badrul Hisham Juhari dan beberapa orang ahli jawatankuasa bahagian.

Juhari dalam sidang medianya selepas pengumuman tersebut mendakwa beliau mengambil keputusan tersebut bagi memikirkan hala tuju pembangunan Sabah yang mana jika dibandingkan dengan Sarawak segala tuntutan mereka dipenuhi oleh kerajaan pusat.

Dalam pada itu, Titing berkata UMNO bahagian menghormati keputusan mereka yang meninggalkan UMNO dan ini memberikan ruang kepada kepimpinan UMNO Bahagian untuk menilai ahli-ahli parti yang benar-benar ikhlas dalam perjuangan.

“Biasalah dalam hidup ini umpama semut di mana ada gula disitulah mereka berhimpuan mencari makan, begitulah manusia bila agenda peribadi gagal dipenuhi mereka akan mencari ruang baru untuk meneruskan survival kehidupan, apapun kita ucapkan selamat maju jaya untuk mereka” Tambah Titing.

Menurut Titing lagi dengan meninggalkan Umno, ia tidak menjanjikan pembaharuan yang lebih baik kepada pengundi-pengundi di Kawasan Parlimen Kinabatangan yang merangkumi dua Kawasan DUN iaitu Lamag dan Sukau berbanding dengan apa yang telah dilakukan dan di laksanakan oleh UMNO bahagian itu selama ini.

Titing menambah pembentukan kerajaan Pusat hari ini UMNO/BN merupakan tunjang utama pembentukan kerajaan Perpaduan jika pun kerajaan negeri mengambaikan kawasan ini kerana dendam politik, rakyat di kawasan ini akan terus dibela melalui peruntukan yang disalurkan oleh kerajaan Pusat melalui Ahli Parlimen dan Ketua Umno bahagian.

Dalam pada itu, beliau meminta anggota Umno khususnya di bahagian itu agar terus kembali kepada asas perjuangan parti itu dan tidak mudah menyerah ke atas apa jua situasi.

“Takkanlah baru sahaja sumbangan UMNO/BN dalam pembentukan kerajaan selepas PRN ke-16 dinafikan oleh kerajaan GRS/PGRS dengan melakukan tindakan – tindakan yang tidak selairan dengan konsep kerajaan Perpaduan, kita sudah mula goyah dan tertekan ,kalau begitu, apa guna kita berpolitik, kalau hanya memikirkan kepentingan peribadi melebihi kepentingan negeri dan rakyat” katanya.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles