Al Quran Panduan Terpenting Umat Islam Dalam Segenap Aspek – Aminah

Oleh: Jaafar Abdul Wahid

Advertisements

KUALA PENYU :Al-Quran merupakan panduan dan rujukan terpenting umat Islam dalam segenap aspek kehidupan.

Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Hajah Siti Aminah Aching berkata, melalui amalan membaca, memahami dan mengamalkan isi kandungan kalam Allah itu, ia berupaya menjadi inspirasi dan pemangkin semangat bagi masyarakat Islam untuk mencapai kejayaan dan kecemerlangan di dunia dan di akhirat.

“Penghayatan terhadap mesej yang terkandung dalam al-Quran juga dapat menyuntik motivasi diri agar lebih maju dan berjaya dalam kehidupan” katanya ketika berucap merasmikan majlis Tilawah Al Quran peringkat daerah Kuala Penyu di dewan Masyarakat Dato Shah Bandar Makang dekat sini kemarin.

Teks Ucapan beliau disampaikan oleh Pegawai Perhubungan Parlimen Beaufort Ustaz Jaludin Haji Kadir dan turut dihadiri oleh Penolong Pegawai Daerah Pembangunan Kuala Penyu Joumat Haji Bisnim

Menurut Aminah yang juga Ahli Parlimen Beaufort,seperkara lagi, perlu diketahui bahawa dalam al-Quran terkandung pelbagai mesej dan nilai-nilai RAHMAH (Ramah, Aman, Harmoni, Mesra, Alami dan Hormat) yang dapat dihayati oleh umat Islam.

Katanya, pemahaman terhadap nilai-nilai dan mesej RAHMAH itu akan dapat menjadi panduan dan pengajaran dalam usaha kita menterjemahkan Islam sebagai agama rahmah dalam kehidupan.

” Dalam Al-Quran juga mengandungi nilai-nilai rahmah yang boleh menjadi panduan kepada kehidupan kita,misalnya, ajaran Islam menganjurkan supaya umat manusia hidup secara muafakat, bekerjasama dan bertolak-ansur.

Aminah yang juga Timbalan Ketua Umno bahagian Beaufort berkata, walaupun berdepan cabaran untuk memperkukuhkan kefahaman dan penghayatan masyarakat kepada al-Quran, namun usaha menganjurkan pelbagai inisiatif bagi memupuk budaya mencintai dan mendekati al-Quran perlu diteruskan dan dipergiatkan dalam kalangan masyarakat Islam bermula daripada keluarga kita sendiri.

” Ia termasuklah melalui penganjuran secara Majlis Tilawah dan Mengafaz Al-Quran Peringkat Daerah, Bahagian, negeri Kebangsaan dan antarabangsa secara tahunan dan aktiviti-aktiviti kelas pengajian al-Quran sama ada di masjid atau surau serta pendidikan awal di sekolah-sekolah agama peringkat rendah.

Katanya, usaha seperti itu begitu signifikan untuk memupuk budaya mencintai dan mendekati al-Quran dalam kalangan masyarakat Islam.

Sementara itu Barawih Haji Eling dan Puan Norsiah Haji Awang Tangah diumumkan sebagai Johan Qari dan Qariah dalam majlis tilawah tersebut dan akan mewakili daerah Kuala Penyu ke majlis Tilawah Al Quran peringkay bahagian yang akan diadakan di daerah Sipitang pada 18 Febuari ini di dewan Serbaguna Sipitang.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles