PIBG Sumbang Smart TV, Realisasikan Transformasi Digital SK Api Api

KOTA KINABALU: Dalam usaha merealisasikan pengajaran dan pembelajaran menggunakan aplikasi digital, Sekolah Kebangsaan Api Api secara rasmi menerima 30 unit Smart TV (televisyen pintar) daripada pihak Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG) sekolah.

Advertisements

Sebanyak 13 unit televisyen telah dipasang dan mula digunakan di kelas-kelas terpilih di bawah program “Smart Classroom” (bilik darjah pintar), meliputi tahun satu hingga enam, manakala 17 unit lagi akan diterima oleh pihak sekolah di bawah fasa kedua.

Penggunaan Smart TV ini dijangka dapat meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran digital di sekolah secara berkesan seiring dengan program Transformasi Sekolah 2025 (TS25).

Pegawai Pendidikan Daerah Kota Kinabalu, Suhaimi Hj Matshah yang merasmikan program “Smart Classroom Pemangkin Transformasi Digital Sekolah” di SK Api Api, menzahirkan ucapan tahniah kepada pihak sekolah dan PIBG atas inisiatif tersebut.

“Pengajaran pada masa ini disokong oleh aplikasi digital. Murid pun seronok apabila dapat belajar menggunakan Smart TV. Usaha ini juga selaras dengan cara pembelajaran di peringkat global.

“Saya berharap Smart TV ini akan digunakan dengan sebaiknya untuk manfaat guru dan murid,” katanya pada majlis tersebut, baru-baru ini.

Beliau turut menyaksikan gimik penyerahan Smart TV dari Yang Di-Pertua PIBG Nazir Hj Salleh kepada Guru Besar SK Api Api Mohd Hafiz Zuraimy bin Damsah, sebelum melawat kelas-kelas yang telah mula menggunakan televisyen itu.

Sementara itu, Mohd Hafiz dalam ucapannya berkata pihak sekolah telah mengutarakan keperluan untuk Smart TV kepada PIBG bagi merealisasikan pembelajaran yang berkesan, dan ia disambut baik.

Katanya, usaha itu juga selari dengan agenda Kementerian Pendidikan Malaysia dalam meluaskan transformasi digital di peringkat sekolah.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles