Jelajah Gelombang Biru tanda solidariti BN Sabah

Oleh: Jaafar Abdul Wahid

Advertisements

KOTA KINABALU: Sambutan luar biasa yang ditunjukkan ahli-ahli UMNO dan Barisan Nasional (BN) pada setiap program Jelajah Gelombang Biru dan Pelancaran Jentera BN sebelum ini menunjukkan momentum serta semangat ahli-ahli parti begitu tinggi untuk bergerak secara bersepadu bagi menghadapi Pilihanraya Umum (PRU) ke-15.

Setakat ini sudah tiga tempat program itu diadakan bermula di Zon 6 yang merangkumi Kawasan Tawau Semporna dan Kalabakan, yang diadakan 4 September lepas, disusuli Zon 1 Kota Belud, Tuaran 10 September dan Zon 4 Pedalaman di Pensiangan dan sambutan amat luar biasa, sekali gus membuktikan tahap soladariti BN di negeri ini begitu tinggi untuk berdepan PRU Ke-15.

Selepas ini, Perhimpunan Gelombang Biru Zon 5 pula diadakan yang melibatkan bahagian Kinabatangan, Beluan Libaran dan Sandakan di Padang Bandaran Sandakan dari 1-2 Oktober 2022.

Ia disusuli program yang sama untuk beberapa zon lain, termasuk Zon 1 Kudat dan Kota Marudu, Zon 4 Ranau, Keningau,Tenom, dan Pensiangan, Zon 3 Papar,Beaufort,Sipitang dan Kimanis dan Zon 2 melibatkan Sepanggar, Kota Kinabalu, Putatan dan Penampang

Sementara itu, Pengerusi BN Sabah Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin ketika ditemui berkata, Perhimpunan Gelombang Biru dan Pelancaran Jentera BN yang diadakan merupakan isyarat bahawa gendang perang Pilihan Raya Umum ke-15 sudah dipalu dan semua ahli parti perlu bersedia bagi menghadapinya.

Bagaimanapun, Bung yang juga Ketua UMNO Sabah berkata, kehadiran ribuan penyokong pada majlis Perhimpunan Gelombang Biru dan Pelancaran Jentera BN bukan sebagai titik akhir yang menunjukkan kekuatan sebenarya BN sebelum memasuki gelanggang pilihanraya .

Beliau menegaskan PRU15 perlu membuktikan bahawa terdapat kesepaduan parti yang mempunyai mekanisme jentera di pelbagai lapisan di akar umbi malah menolak mereka yang pernah memperkecilkan kekuatan UMNO /BN dan kepimpinannya.

“Semangat Gelombang Biru yang menyaksikan Umno dan Barisan Nasional (BN) bangkit untuk mengambialih pemerintahan negara perlu diteruskan sehingga PRU diadakan yang dan perlu membuahkan hasil lumayan iaitu kemenangan besar BN pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15)” katanya.

Menurut Bung yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO Gelombang Biru BN perlu digerakkan secara bersepadu untuk menggandakan kekuatan BN dan kesemua ini perlu dilakukan dengan tekad yang kuat dan semangat perjuangan yang luhur.

“.Setiap lapisan PDM, cawangan dan bahagian perlu membina asas kekuatan ini. Atas prinsip ini jika ahli UMNO bersatu hati dan parti komponen BN bersifat realistik dan bergerak berdasarkan fakta dan data, BN akan kembali teguh dan ampuh”

“Kita akan bekerja kuat bagi mencapai KPI yang diletakkan oleh parti dan hasrat ini dapat dicapai jika kita mendapat sokongan padu semua pemimpin Umno dan BN sepanjang kempen pilihan raya kali ini,” Tambah Bung.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles