UMS beri peluang ubah nasib keluarga – graduan B40

Oleh : Nur Syahira Arsad

KOTA KINABALU: Terima kasih Universiti Malaysia Sabah (UMS) kerana memberi peluang kepada pelajar B40 melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi.

Demikian luahan Mohd Zulian Zulkifli, 24, graduan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), ketika ditemui selepas menerima skrol Ijazah Sarjana Muda dalam Program Pengurusan Kewangan dan Perbankan pada Majlis Konvokesyen UMS ke-23.

Menurutnya, beliau pada awalnya sama sekali tidak menduga dapat melanjutkan pengajiannya ke peringkat menara gading kerana latar belakang keluarga yang kurang berkemampuan.

“Bapa merupakan seorang nelayan dan pada masa yang sama turut bekerja sebagai buruh kasar.

“Manakala, ibu saya pula merupakan suri rumah yang hanya melakukan aktiviti bercucuk tanam, untuk menampung keperluan mereka sekeluarga.

“Pendapatan isi rumah keluarga saya adalah sekitar kurang daripada RM1,000 sebulan,” katanya.

Menurut Zulian kelulusan yang diperoleh akan dimanfaatkan sepenuhnya untuk mengubah nasib keluarga.

“Dengan segala ilmu, kemahiran dan pengalaman yang diperoleh sepanjang pengajian, saya akan praktikkan di alam pekerjaan sekali gus bertekad untuk mengeluarkan keluarga dari kepompong kemiskinan.

“Saya mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada UMS atas peluang dan bantuan sepanjang pengajian di sini.

“Tanpa peluang ini, melanjutkan pengajian dan impian meraih segulung ijazah mungkin hanya sekadar mimpi,” ujar anak keempat daripada tujuh beradik itu.

Graduan yang berasal dari Kinabatangan itu turut memberikan kata-kata semangat kepada pelajar-pelajar yang masih berjuang dalam pengajian masing-masing.

“Setiap orang pasti akan merasakan kepayahan, tetapi setiap kepayahan pasti akan membawa kebahagiaan yang kita akan rasai suatu hari nanti.

“Teruskan usaha kerana kejayaan pasti akan menjadi milik mereka yang tidak mengenal erti kata putus asa,” katanya.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles