Wujudkan Pangkalan Data di setiap daerah untuk mudahkan proses pembangunan dilaksanakan – Bung

Oleh: Jaafar Abd Wahid

KOTA KINABALU: Pentadbiran di peringkat daerah diingatkan supaya menyediakan pangkalan data yang lengkap berkaitan potfolio daerah masing-masing bagi memudahkan proses pembangunan dilaksanakan.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin berkata, setiap daerah perlu menyenaraikan projek-projek pembangunan yang sedang dan akan dilakasanakan selain data penduduk di setiap kampung berkenaan.

” Dengan adanya bank data memudahkan kerajaan merancang serta melaksanakan projek-projek pembangunan mengikut keutamaan serta keperluan penduduk setempat dan ini juga penting agar tidak ada pertindihan peruntukan dari kerajaan negeri dan persekutuan ” katanya ketika ditemui selepas menghadiri majlis rumah terbuka Aidilfitri Umno bahagian Tenom di dewan Masyarakat Datuk Seri Panglima Antanom baru-baru ini.

Hadir sama Timbalan Ketua Umno Sabah Datuk Yakub Khan, Setiausaha Umno Sabah Datuk Jafry Arifin, Ketua Penerangan yang juga Ketua Umno bahagian Tenom Datuk Raime Unggi .

Menurut Bung yang juga Menteri Kerja Raya pengkalan data ini penting bagi mengenal pesti projek projek pembangunan yang sediada di setiap daerah terutamanya bagi kes-kes kerosakan jalanraya jambatan dan parit yang sering dipertanggungjawabkan kepada Jabatan Kerja Raya walupun ianya dibina dan dilaksanakan melalui peruntukan dari agensi lain seperti Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan pihak berkuasa tempatan.

” Bila ada data ,kita dapat mengenal pasti dan menyampaikan maklumat cepat kepada agensi yang berkaitan untuk memperbaikinya” katanya.

Bung yang juga Ketua Umno Sabah menambah Pegawai Daerah juga perlu tahu jumlah rumah dan penduduk di setiap kampung yang ada di daerah masing-masing dimana ini akan memudahkan proses menyalurkan peruntukan dan bantuan selaras dengan keperluan masyarakat akar umbi.

” Data ini penting agar tidak ada penduduk terlepas dari bantuan dan pembangunan insfrastruktur asas seperti jalanraya, bekalan air bersih dan elektrik”

” Kita (Kerajaan ) mahu memastikan kemudahan prasarana masyarakat luar bandar terus diberi perhatian agar keseimbangan dalam pembangunan dapat diwujudkan agar tidak ada masyarakat terpinggir dari menikmati pembangunan” katanya

Sehubungan dengan itu Bung turut menyarankan agar , pentadbiran di peringkat daerah perlu beralih kepada sistem digital bagi membolehkan langkah penjimatan kewangan dalam sistem urus tadbir daerah dapat dilakukan.

“Pegawai-pegawai daerah perlu sentiasa bekerjasama dengan pelbagai agensi kerajaan bagi memastikan kordinasi dalam sistem pentadbiran daerah dapat diwujudkan.

”Sekiranya struktur yang ada dalam sistem pentadbiran tidak dapat dikordinasi dengan baik, ia akan menyebabkan berlakunya ke lawatan pembangunan dan ketirisan kewangan,” ujarnya.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles