Pembangkang Perlu Bersatu Untuk Berdepan Blok Parti Kerajaan Dalam PRU15 – Pemuda UPKO

TELUPID: Para pemimpin parti-parti pembangkang harus ada kesatuan dan persefahaman yang kukuh bagi mewujudkan satu gabungan yang mantap mengalahkan pihak lawan.

Advertisements

Ketua Pemuda Pergerakan Pemuda Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) Felix Joseph Saang berkata, mereka juga harus mengetepikan ego masing-masing dalam usaha menyelamatkan dan meletakkan negara ke landasan yang betul.

“Rakyat sebenarnya sedar dan tahu bahawa hanya dengan kerjasama dan kesatuan blok pembangkang yang mampu mematahkan pemimpin kluster mahkahmah, dimana ada di antara mereka yang sudah pun didapati bersalah dalam kes rasuah dan salah guna kuasa.

“Sebab itu para pemimpin parti-parti pembangkang harus ada kesatuan yang utuh kerana inilah yang dikehendaki oleh rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tritahunan UPKO Peringkat Cawangan bagi Zon Wonod, Telupid.

Felix berkata, berdasarkan statistik keputusan PRN Johor dan PRN Melaka baru-baru ini, sekiranya ada kesatuan parti-parti politik yang menentang UMNO BN, mereka sememangnya boleh ditewaskan.

“Pihak pembangkang harus bergerak bersama, berjuang dengan matlamat yang sama dan dengan misi yang satu.

“Perpecahan akan merugikan semua pihak dan boleh mengakibatkan masa depan negara yang malap. Hanya di Malaysia sahaja di mana pemimpin yang sudah didapati bersalah masih bebas malah diberikan banyak keistimewaan. Inilah antara sebab kenapa syarikat-syarikat gergasi hilang keyakinan dan meningggalkan negara kita,” katanya.

Katanya lagi, kestabilan politik dalam sesebuah kerajaan juga amat penting bagi menarik lebih ramai pelabur, melancarkan projek-projek pembangunan dan ekonomi untuk kesejahteraan rakyat.

Sementara itu, ketika berucap pada majlis itu, Felix yang juga merupakan Ketua Bahagian UPKO Beluran mengingatkan ahli parti agar terus setia, cekal, fokus dan komited kepada perjuangan parti.

Beliau juga menyeru semua pemimpin UPKO diperingkat akar umbi supaya meneruskan pelayanan dan menabur bakti kepada masyarakat.

“Sebagai blok pembangkang, UPKO mempunyai peranan yang sangat penting sebagai semak dan imbang kepada Kerajaan hari ini. UPKO komited dan fokus memperjuangkan hak dan kepentingan rakyat Sabah,” katanya.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles