Kerajaan Komited Pastikan Bekalan Ayam, Telur di Pasaran Terus Stabil – Ronald Kiandee

PUTRAJAYA: Jemaah Menteri pada hari ini telah bersetuju memberi subsidi kepada penternak ayam sebanyak RM0.60/kg dengan mengambil kira harga ayam hidup di peringkat ladang sebanyak RM5.90/kg dan harga runcit ayam bulat standard sebanyak RM8.90/kg.

Advertisements

Ketika mengumumkan perkara itu, Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Dr Ronald Kiandee berkataJemaah Menteri juga telah bersetuju memberi subsidi sebanyak RM0.05/biji untuk semua jenis kategori telur.

Katanya pemberian subsidi itu bertujuan meringankan beban penternak susulan peningkatan kos terutamanya kos makanan yang meliputi 70% dari kos pengeluaran selain kos logistik, kos pekerja, kos utiliti dan kos ubat-ubatan.

“Tempoh pemberian subsidi adalah mulai 5 Februari 2022 hingga 4 Jun 2022 iaitu sepanjang tempoh pelaksanaan Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia (SHMKM).

“Anggaran keseluruhan implikasi kewangan kepada Kerajaan bagi melaksanakan pemberian subsidi ayam dan telur di seluruh negara untuk tempoh empat (4) bulan ini adalah sebanyak RM528.52 juta,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

MAFI melalui DVS juga akan mengadakan sesi libat urus berterusan dengan pihak industri untuk memastikan industri ayam dan telur terus kekal mampan dan beroperasi dalam skala penuh bagi memastikan pengeluaran ayam dan telur di ladang mencukupi bagi memenuhi keperluan tempatan, katanya.

Ronald berkata MAFI berharap langkah intervensi Kerajaan melalui pemberian subsidi kepada penternak dapat menstabilkan kembali bekalan sekaligus memastikan rakyat dapat membeli ayam dan telur dengan harga yang berpatutan.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles