Bung Minta Kerajaan Pusat Iktiraf JKR Sabah Sebagai Jabatan Teknikal dan Bertuliah

Oleh: Jaafar Abd Wahid

Advertisements

KOTA KINABALU: Ahli Parlimen Kinabatangan Dato Sri Bung Moktar Radin(gambar) meminta kerajaan Pusat agar mengiktiraf Jabatan Kerja Raya Sabah sebagai jabatan tenikal yang bertuliah.

Beliau yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata negara telah merdeka selama 64 tahun adalah sesuatu yang tidak masuk akal ,Jabatan Kerja Raya yang mempunyai beribu-ribu jurutera bertuliah serta berpengalaman dalam bidang tenikal tidak mendapat pengiktarafan dari kerajaan Pusat.

“ Saya mahu perkara ini dilihat oleh kerajaan Pusat, Menteri Kerja Raya datangnya Darri Sarawak jangan hanya tumpu di Sarawak begitu juga Timbalan Menteri dari Sabah diharapkan akan memperjuangan perkara ini “ katanya ketika mengambil bahagian dalam perbahasan menjung kasih Titah Ucapan Yang Dipertua Agung di Dewan Rakyat kemarin.

Menurut Bung yang juga Menteri Kerja Raya masalah akan timbul apabila projek projek yang dikendalikan dan dilaksanakan oleh Jabatan Kerja Raya Pusat apabila bermasalah atau terbengkalai dimana pihak JKR negeri tidak kuasa untuk membuat pemantuan .

“ Ini merupakan satu masalah ,apabila kita tidak diberikan peranan dan pengiktaran, ada projek Kerajaan Pusat dibawah kendelian JKR kita tidak dapat berbuat apa-apa, kita biarkan rakyat akan marah dan yang menerima kesan kerajaan negeri dan rakyat” jelas Bung.

Sehubungan dengan itu Bung berharap dibawah Konsep “Keluarga Malaysia” yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Ke-9 Dato Sri Ismail Sabri Yaakub Sabah akan mendapat perhatian yang lebih dari segi agihan projek pembangunan.

“ Sebelum ini kerajaan Barisan Nasional (BN) menyediakan peruntukan untuk pembinaan lebuh raya Pan Borneo, sebaik BN tewas kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengambil alih kerajaan peruntukan dipotong menyebabkan perlaksaan projek lebuh raya Pan Borneo terbengkalai dan sabah berhadapan dengan pelbagai masalah banjir kilat, tanah dan jambata runtuh kerana sistem jalanraya tidak teratur ” tegas Bung.

Menurut Bung bagi meneruskan perlaksanaan projek lebuh raya Pan Borneo ini dapat diteruskan dimana kerajaan negeri telah pun bersetuju untuk melaksanakanya secara inisiatif pembiayaan swsata (PFI) dan permohonan telah dikemukan kepada kerajaan pusat.

“ Kita berharap kerajaan pusat khususnya kementerian kewangan akan meluluskan permohonan ini secepat mungkin untuk kita memulakan beberapa pakej yang sudah ditetapkan, rakyat Sabah sudah lama mengimpikan kemudahan sistem perhubungan jalanraya yang lebih baik dan sempurna” tambah Bung.

Bung menambah semasa kerajaan BN memerintah pelbagai projek pembangunan telah diluluskan untuk dilaksanakan di negeri ini antaranya pembesaran lapangan terbang Sandakan dan Tawau bagaimanapun setelah kerajaan PH mengambil alih kerajaan peruntukan tersebut dipotong.

“ Inilah masalah politik dendam yang menjadi amalan PH akhirnya yang menjadi mangsa rakyat” jelas Bung.

Bung berkata adalah menjadi harapan rakyat Sabah selaras dengan Perjanjian Malaysia MA63 agar kerajaan Pusat lebih saksama dalam menyalurkan peruntukan pembangunan dalam Rancangan Malaysia Ke -12 (RMK-12) untuk kepentingan rakyat Sabah.

“ Terdapat jurang besar dalam pembangunan di Sabah berbanding di negeri lain di Semenanjung Malaysia, jadi kita (rakyat) Sabah tidak mahu segala pengumuman hanya sekadar retorik tapi ditunai selaras dengan perjanjian MA63 “ tegas Bung.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles