Hajiji Ucap Selamat Hari Malaysia

KOTA KINABALU: Pada hari dan saat yang penuh gilang-gemilang ini, dengan nama Allah Yang Maha Kuasa, demi sesungguhnya kita akan pertahankan bendera, bangsa dan negara kita dengan segala daya upaya kita, sekalipun dengan jiwa dan darah kita

Advertisements

Itulah kata-kata keramat yang dilafazkan oleh YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Perdana Menteri Malaysia sewaktu pengisytiharan secara rasmi Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963 di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.

Catatan sejarah ini pasti tidak akan dilupakan oleh seluruh rakyat malah akan terpateri dalam jiwa dan sanubari kita semua.

Setelah itu, bermulalah episod perjalanan dan perjuangan bangsa Malaysia. Dengan harapan yang cukup tinggi para pejuang tanah air, Malaysia mengorak langkah meniti cabaran demi cabaran membina sebuah negara yang makmur dan sejahtera.

Alhamdulillah, hari ini setelah dihadapkan dengan pelbagai ujian, Malaysia telah menjadi sebuah negara yang disegani di peringkat antarabangsa.

Saat ini, Malaysia mahupun dunia masih berdepan dengan krisis kesihatan terburuk akibat penularan COVID-19. Malah, ekonomi dunia juga hampir lumpuh. Kita bersyukur dengan kerja keras pimpinan negara, Malaysia bakal keluar daripada kemelut akibat wabak ini. Insya-Allah, proses pemulihan negara akan mengembalikan kesejahteraan dan kemakmuran rakyat jelata.

Bagi pihak Kerajaan Negeri Sabah, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Malaysia. Ayuh kita bangkit menjadi Keluarga Malaysia yang bermaruah. Kesatuan dan perpaduan antara rakyat adalah kunci kepada kejayaan negara. Semoga Malaysia terus aman dan harmoni. Rakyatnya hidup bersatu-padu dan saling bertoleransi. Mudah-mudahan Allah mengurniakan kemakmuran kepada negara tercinta Malaysia.

– Perutusan Ketua Menteri Sabah Sempena Hari Malaysia dalam hantaran terbaharu di Facebook

Related Articles

253FansLike

Latest Articles