Penduduk Balat Kinabatangan gembira nikmati bekalan elektrik 24 jam

Oleh : Jaafar Abd Wahid

Advertisements

KINABATANGAN: Dianggarkan lebih 400 orang penduduk di Kampung Balat Kinabatangan menzahirkan rasa gembira apabila kemudahan bekalan elektrik 24 jam mula beroperasi sepenuhnya di kampung berkenaan.

Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB) kerajaan Barisan Nasional (BN) itu sekali gus menamatkan penantian penduduk kampung tersebut yang terpaksa bergantung kepada penggunaan enjin jana kuasa elektrik atau pelita sebelum ini.

Ahli Parlimen Kinabatangan Dato Sri Bung Moktar Radin berkata, projek yang mula dilaksanakan pada tahun 2013 melalui peruntukan Kementerian Pembangunan Luar Bandar itu menghadapi pelbagai kekangan
termasuk masalah penyusunan semula kampung dan masalah pendawaian sebelum siap sepenuhnya.

“Alhamdulillah hari ini setelah penantian bertahun penduduk di kampung ini untuk menikmati bekalan elektrik 24 jam akhirnya menjadi realiti dimana ianya bukan sahaja memberikan kemudahan yang selesa kepada penduduk sekali gus mampu menjana sumber pendapatan melalui pelbagai aktiviti perniagaan yang mereka usahakan,” katanya ketika di hubungi disini.

Sementara itu, Pemimpin Pembangunan Masyarakat Lamag Abu Bakar Gapar berkata sekitar 76 buah rumah mendapat kemudahan bekalan elektrik 24 jam iaitu 33 rumah di penampatan program Masej dan selebihnya 43 buah rumah di perkampungan yang disusun semula di kawasan tersebut.

Salah seorang penduduk, Masnah Aloi dari kampung Balat berkata usaha kerajaan menyelesaikan masalah yang dihadapi penduduk berhubung kemudahan itu nyata amat dihargai.

“Terima kasih kepada kerajaan khsusunya Ahli Parlimen Kinabatangan Dato Sri Bung Moktar Radin kerana kami sudah menikmati bekalan elektrik 24 jam selepas sekian lama kami menunggu kemudahan asas ini” katanya

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Kemajuan dan Keselamatan Kampung Balat Sharin Abdul Rauf berkata ketiadaan kemudahan elektrik sebelum ini memberi kesusahan kepada mereka yang tidak berkemampuan membeli enjin jana kuasa terbabit.

“Mereka yang tidak mampu membeli enjin jana kuasa elektrik kerana amat mahal hanya bergantung kepada pelita untuk menerangi rumah masing-masing pada waktu malam.

“Maka dengan adanya kemudahan elektrik 24 jam yang kini disalur ke kampung kami, memberi nafas baharu kepada penduduk yang dahagakan kemudahan itu,” katanya.

Bagi Ketua Daerah Mengundi Balat Jaafar Haji Suar beliau gembira melihat rumah sudah ada bekalan elektrik yang sebelum ini bergantung dengan generato atau pelita sahaja

Menurutnya, dia bersyukur masalah pendawaian elektrik yang tertangguh sejak sekian lama dengan komitmen serta kesungguhan Ahli Parlimen Kinabatangan yang juga Adun Lamag Dato Sri Bung Moktar Radin kini sudah diselesaikan dan mereka kini menerima bekalan tenaga itu.

“”Bekalan elektrik sangat membantu kami melakukan aktiviti harian dan lebih memudahkan anak-anak saya belajar mengulangkaji pada waktu malam, malah lebih seronok apabila ada kipas,” katanya

Related Articles

253FansLike

Latest Articles