Kumpulan Longerst 21 Cuba Nasib di Negeri Dibawah Bayu

Kemunculan berbagai kumpulan  seperti Rap atau Rock Alternatif di Negara ini bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan.

Advertisements

Ini tidak terkecuali dengan kemunculan  Longerst 21  yang cuba bersaing diarena seni suara di negeri dibawah bayu Sabah khasnya dan di Malaysia umumnya.

Mengelar diri mereka sebagai LONGERST 21 telah ditubuhkan pada  pertengahan bulan Jun lalu telah dianggotai beberapa orang anak muda  tempatan yang mempunyai  bakat yang tinggi dalam seni suara telah menampilkan artis-artis  seperti Zainal Chew bin Mohd Faizal Chew, Alif Fatahillah Bin Mohd Faizal Chew Abdullah, Asnawi bin Jipon, Radinal bin Jipon yang dipersetujui oleh Ketua kumpulan Longert 21 En.Maswani Bin Maswan .

En.Maswani Bin Maswan adalah seorang  yang berpengelaman didalam berbagai kumpulan yang lalu masih berusaha untuk menyemerakkan kegemilangan  dan keunggulan  kumpulan baharunya dipersada kejayaan.

Katanya dengan berbakalkan pengelaman para ahli-ahlinya dalam kumpulan Longerst  21, beliau percaya suatu hari kelak akan berada bersama  dengan kumpulan yang telah berjaya yang sering diminati oleh ramai peminat seni.

En.Maswani berazam dengan bersungguh-sungguh dengan seikhlas hatinya ingin memperagakan kehebatan kumpulan anak tempatan ini  keseluruh pelusuk kepulauan Borneo ini dengan memajukan industry muzik tanah air di Sabah.

Walaupun baru ditubuhkan,Longerst 21 telahpun berjaya melancarkan single album pertama mereka berjudul  “ Dunia “ yang telah diterbitkan oleh Spotify pada 7hb Julai lalu yang tengah hangat diminati ramai peminat .

Pada ketika ini, Longest 21 telah berjaya melancarkan Album Single pertama bertajuk ( DUNIA ) yang telah di terbitkan Oleh Spotify Pada 07.07.2021 dan anda boleh mendengarkan di aplikasi Spotify, Apple Music, iTunes, Instagram/Facebook , TikTok/Resso , YouTube Music , Amazon, Soundtrack by Twitch , Pandora , Deezer , Tidal , iHeartRadio , ClaroMusica , Saavn , Boomplay , Anghami , KKBox , NetEase , Tencent , Triller, Yandex Music, MediaNet , Audiomack.

Sebagai Pengurus dan penasihat Longerst 21 En.Maswani  serta artis-artisnya sedang mempersiapkan berbagai lagu untuk diterbitkan tidak lama lagi.

Sebagai seorang yang berkemahiran  yang serba boleh En.Maswani  bersama para artisnya  sedang mempersiapkan kesinambungan kerjasama melalui bakat-bakat  yang terpendam untuk dijadikan landasan kegemilangan yang akan ditunjulkan oleh Longerst 21.

Berbekalkan suntikan semangat yang telah diberikan oleh En.Amat Jutrah yang begitu tinggi kepada kumpulan Longerst 21 sebagai kumpulan karyawan anak seni tempatan berkata “ Tiada kata-kata kalah dalam mana-mana ujian, jangan pernah hanyut dik puji-pujian ,sentiasalah bermusahabah, berkerjasama  diantara satu dengan yang lain, perlu menjaga disiplin, jujur  dan penuh beramanah.

Diantara posisi para artis dalam Longerst 21 adalah seperti berikut;

Zainal – Vokalis/Penulis lirik/muzik/pemain drum, Alif@Fatah – penyanyi Rapper/pemain gitar/penulis lirik, Radinal- Pemain gitar utama/penulis lirik/muzik, Nawio –Produser muzik/pengubah muzik/loirik,keyboardist.

Manakala En.Maswani Maswan kekal sebagai pengubah lirik/muzik sekaligus sebagai penasihat dan pengurus kepada Longerst 21.

En.Maswani juga mengucapkan jutaan terima kasih kepada En. Amat Jutrah dan kesemua penyokong-penyokong LONGEST 21 Yang Sentiasa memberikan sokongan penuh pada LONGEST 21, Khususnya kepada orang-orang Sabah dan Semenanjung Malaysia yang telah menyambut baik pelancaran Lagu pertama bertajuk DUNIA di station Radio, Spotify dan YouTube, yang mengesahkan tentang keadaan semasa yang kita lalui Hari ini.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles