Kisah Sedih Pelajar “Panjat Pokok” bakal terpadam apabila 400 Menara Baharu Siap

KOTA KINABALU: Kisah sedih pelajar “memanjat pokok” bagi mendapatkan capaian internet yang lebih baik akan hanya tinggal kenangan tidak lama lagi.

Advertisements

Sekurang-kurangnya 400 menara telekomunikasi baharu akan dibina di bawah Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) bagi memenuhi keperluan rakyat mengakses capaian internet di negeri ini.

Ketika mengumumkan perkara itu, Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata Kerajaan Negeri juga sedang berusaha menyelesaikan masalah komunikasi digital dengan menaiktaraf lebih 2,000 menara telekomunikasi sedia ada.

“Kerajaan sedar liputan telekomunikasi di Sabah masih ketinggalan dan banyak kawasan masih tidak menerima capaian internet.

“Internet termasuk di Pitas di mana penduduk perlu ke kawasan tertentu sehingga memanjat pokok bagi mendapatkn capaian internet,” katanya.

Hajiji berkata demikian ketika merasmikan Majlis Sambutan Hari Guru 2021 peringkat negeri Sabah secara maya hari ini.

Mengenai sambutan itu, Hajiji menyeru masyarakat Sabah agar menghormati para guru dalam era siber ini dengan tidak melakukan serangan tidak berasas kepada profesion perguruan.

Sebaliknya, mereka menyokong dan menghargai jasa dan batik guru untuk memartabatkan profesion tersebut.

Katanya, kerajaan negeri akan terus mengikuti perkembangan pendidikan di Sabah melalui agensi-agensi terlibat dan menyokong segala inisiatif yang dirancang bagi meningkatkan pencapaian dalam bidang pendidikan demi, sekaligus membantu memacu pembangunan modal insan.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles