Komander Esscom Terima Kunjungan Hormat Komander Angkatan Tugas Bersama 2

LAHAD DATU: Komander Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) DCP Datuk Ahmad Fuad Othman menerima kunjungan hormat daripada Komander Angkatan Tugas Bersama (ATB) 2, YBhg. Brig. Jen Abdul Karim bin Ahmad, di pejabatnya, di sini hari ini.

Advertisements

Beliau yang tiba di perkarangan pejabat ESSCOM tepat jam 10.00 pagi itu disambut Asisten Ketua Staf Tadbir dan Logistik Kol. Hamim Zairin Hj. Hamzah dan beberapa pegawai-pegawai kanan ESSCOM yang lain.

Beliau seterusnya dibawa melawat ke Pusat Operasi (PUSOP) ESSCOM dan diberikan taklimat konsep pengoperasian dan kesiapsiagaan ESSCOM di Zon Selamat Timur Sabah dalam mengawal dan mempertahankan kedaulatan dan keselamatan pantai timur Sabah yang telah disampaikan oleh Timbalan Ketua Staf PUSOP ACP Mohamad Pajeri Ali.

Kunjungan hormat tersebut antara lain bertujuan lmembincangkan kerjasama dua hala dan strategi operasi keselamatan di kawasan ESSZONE yang boleh dilaksanakan oleh kedua-dua agensi keselamatan tersebut dalam usaha untuk memperkasakan lagi atur gerak aset dan penempatan anggota keselamatan di kawasan ESSZONE.

Adalah diharapkan kunjungan tersebut akan dapat meningkatkan lagi hubungan dua hala dan kerjasama erat yang sedia terjalin di antara kedua-dua agensi keselamatan tersebut bagi memastikan keselamatan dan kedaulatan pantai timur Sabah akan sentiasa terpelihara.

Turut hadir dalam lawatan tersebut Ketua Staf Operasi Udara ESSCOM Brig. Jen Ayub Khan Mohd Khan dan Ketua Staf Pasukan Khas ESSCOM SAC Ali Tamby.

Related Articles

253FansLike

Latest Articles