Pasukan B19 Sabah Penting Lahirkan Pemain Pelapis – Jelani

KOTA KINABALU: Pasukan B19 Sabah (Sabah FC IV) penting mempamerkan prestasi yang memberangsangkan kerana ia merupakan pasukan pelapis kepada pasukan senior Sabah FC yang ada sekarang.

Advertisements

Pengarah Sabah FC, Datuk Dr Jelani Hamdan, berkata pasukan belia sewajarnya diurus dengan baik bagi membolehkannya mampu bersaing dalam Piala Belia sekali gus berupaya menghasilkan pemain-pemain berbakat pada masa akan datang.

Katanya, sekiranya pasukan muda ini dapat mengetengahkan pemain-pemain terbaik dan mereka boleh menjadi pelapis kepada pemain-pemain senior.

“Ia sudah tentu boleh mengurangkan kebergantungan kita kepada khidmat pemain import kerana tempat mereka boleh diisi pemain-pemain kita yang berbakat dan bagus,” katanya pada sesi suai kenal dengan pengurusan dan pemain pasukan B19 Sabah di pejabat SAFA, pagi tadi.

Turut hadir Penolong Setiausaha Agung SAFA yang juga Pengarah pasukan B19, Azman Mastar, Setiausaha Eksekutif SAFA, David Wisom, Pengurus pasukan B19 Sabah, Mohd Khairul Nizaem Bung Moktar dan penolongnya Lokman Sunggim.

Jelani yang juga Naib Presiden SAFA itu menekankan betapa mustahak sesebuah pasukan mempunyai kombinasi pengurusan dan keserasian bersama bagi memastikan ia mampu mencapai kejayaan.

“Kombinasi antara pihak pengurusan dan mereka yang mempunyai kepekaran dalam bolasepak membolehkan pasukan sentiasa berdaya maju dan berupaya menghadapi cabaran,” katanya.

Beliau juga menyatakan rasa puas hati memandangkan pasukan B19 itu mempunyai pengurusan yang baik di samping khidmat staf kejurulatihan yang berpengalaman.

“Secara peribadi saya mengucapkan syabas kepada pasukan ini khususnya pengurus kerana mampu membentuk pasukan dengan baik sungguhpun terpaksa melalui banyak cabaran terutama pandemik Covid 19,” ujarnya.

Pengarah Sabah FC itu juga kemudian mengadakan sesi suai kenal dengan pasukan B22 Sabah atau dikenali Sabah FC III.

 

Related Articles

253FansLike

Latest Articles