GLC Main Peranan Bantu Keluarga Berpendapatan Rendah Terkesan Pandemik Covid-19 — Jamawi

KEMABONG : Semua lapisan masyarakat terutama syarikat berkaitan kerajaan (GLC) disaran supaya membantu keluarga berpendapatan rendah yang dikenal pasti berada dalam kemiskinan mutlak ekoran pandemik COVID-19.

Advertisements

Ini kerana, tanggungjawab membantu golongan berkenaan tidak terletak sepenuhnya kepada kerajaan, sebaliknya perlu dipikul bersama dengan semua pihak berkemampuan.

Pengerusi Sabah Urban Development Corporation (SUDC) Jamawi Jaafar berkata tindakan itu adalah penyelesaian jangka pendek bagi mengelak golongan berkenaan terus melarat.

” Walaupun keadaan ekonomi negara agak terjejas dengan penularan pandemik koronavirus Covid-19 yang turut menjejaskan sumber kewangan (GLC) bagaimana golongan berpendapatan rendah khususnya di luar bandar kehidupan mereka lebih terjejas ekoran kehilangan sumber pendapatan tetap ekoran penularan Virus Covid-19,” katanya semasa ditemui selepas mengagih-agihkan sumbangan bakul makanan kepada 100 orang asnaf di masjid Haji Azmi Sugiang Lama Kemabong dekat sini petang Jumaat.

Hadir sama Ketua Usia Bahagian Tenom Piduman Haji Majid, Ketua Belia Usia Tenom Mohd Taslim Hj Tahir, Pengerusi Masjid Haji Azmi Azmin Amit Yakob dan penceramah jemputan Ketua Belia Usia Sandakan ustaz Mohamad Sufan Baharin.

Menurut Jamawi yang juga Ketua Badan Belia Usia Pusat memadai bagi pihak yang berkemampuan termasuk GLC membantu menyediakan keperluan asas bagi golongan berkenaan untuk meneruskan kelangsungan kehidupan harian mereka.

Tambah Jamawi Kerajaan mempunyai peranan tersendiri, tetapi dalam keadaan semasa, situasi ini (kemiskinan mutlak) berlaku di luar faktor diri sendiri. “Bukan mereka tak mahu bekerja, tetapi tidak boleh untuk berbuat demikian disebabkan penularan virus -covid-19 dan juga pematuhan kepada arahan Perintah Kawalan Pergerakan dan SOP yang ditetapkan ,” katanya

Dalam pada itu, Jamawi berharap agar badan badan NGO dan GLC yang ingin menghulurkan bantuan perlu ada penyelarasan .

“Ini penting agar tidak berlaku pertindihan dimana bantuan hanya tertumpu di satu daerah atau kawasan sahaja sedang lebih ramai golongan dan kawasan yang memerlukan bantuan,” jelas Jamawi .

Related Articles

253FansLike

Latest Articles